S&P: Световният държавен дълг ще удари рекордните $53 трлн. през 2020 г.

Заемите на САЩ и Япония формират 60% от сумата

Снимка: Pixabay
14:08 21.02.2020

Размерът на дълга, дължим от световните правителства, ще нарасне до рекордните 53 трилиона долара до края на 2020 г., изчисли S&P Global. Според анализа на експертите световният държавен дълг само за тази година ще бъде 8.1 трилиона щатски долара, предава Reuters.

Около 70%, или 5.8 трлн. долара от суверенните брутни заеми ще бъдат използвани за рефинансиране на падежи на дългосрочни задължения, докато останалите нови заеми – в размер на 2.3 трлн. долара, ще представляват 2.6% от стойността на глобалния БВП.

S&P Global отчита, че значителното нарастване на световния държавен дълг до голяма степен се дължи на по-високите нужди от заеми на някои от най-големите страни, като САЩ и Япония. Те двете остават едни от най-големите кредитополучатели в световен мащаб и формират почти 60% от общата сума.

„До края на 2020 г. световният държавен дълг ще нарасне с 5% спрямо 2019 г. и с 30% спрямо 2015 г., като  ще достигне рекордните 53 трилиона долара“, отбелязват анализаторите Карен Вартапетов и Роберто Сифон-Аревало от рейтинговата агенция.

S&P Global очаква Китай да емитира нови дългове за около 636 млрд. долара, следван от Италия, Бразилия и Франция, като всяка от тези държави се очаква да поеме нови задължения за 250 млрд. долара в рамките на настоящата година. Също така се очаква водещите 20 нововъзникващи икономики общо да емитират дълг за 1.62 трлн. долара през настоящата година, което ще е увеличение с 4% спрямо 2019-а и ще представлява исторически максимум.

„Увеличението в световен мащаб отразява по-високите потребности от заеми на най-големите държави емитенти, тъй като фискалната им позиция отслабва през 2020 година на фона на нестабилните глобални икономически перспективи“, се посочва в доклада на S&P Global, като се добавя, че прекалено ниските лихвени проценти също насърчават тенденцията на нарастване на държавния дълг.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Япония | заеми | световен дълг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини