Стагнацията на българската промишленост продължава

През септември повишението в обема на производството клони към 0% - за трети пореден месец

Снимка: Pixabay
Стагнацията на българската промишленост продължава за трети пореден месец, задържайки растежа на оборота близо до 0%. И това, за съжаление, може да се разгледа като добра новина, тъй като между март и юни 2019 г. оборотът намаляваше всеки пореден месец. Най-лошата новина е устойчивия спад при преработващата индустрия, където са заети най-много хора и която е с най-голяма добавена стойност за икономиката на България.

Най-тежко изглежда положението при сектора на облеклата. Данните на НСИ показват, че макар да има леко подобрение през септември, тази година е изключително тежка за производството на текстил и облекла, на метални изделия и машини, на хартия и картон, на електрически съоръжения и машинно оборудване. Все сектори, където се изисква по-квалифициран труд и се дават сравнително високи заплати.

Това са и сектори, които силно зависят от европейската и глобална индустрия, тъй като България е част от голямата верига на доставки от Европа за Китай и други пазари. Данните от този месец показаха, че германският индустриален сектор остава в рецесия през октомври, тъй като поръчките са се понижили за 13-ти пореден месец, а заводите са съкращавали персонал с най-високото темпо от почти 10 години насам.

„Европейската индустрия върви надолу и основните ни търговски партньори като Германия, Италия, а и Турция, имат спад в индустриалното производство, което се отразява и на България“, коментира в интервю за Nova председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - Васил Велев. Според него българската индустрия кризата вече е дошла. Според него това може да доведе до рецесия в цялата икономика.

Търсенето на въглища във връзка с предстоящия зимен сезон изтегли добивната промишленост с 12% нагоре. През този септември въглищата са с 22% по-търсени, отколкото през същия месец на 2018 г., показват данните на НСИ. Спрямо август производството на метални руди е скочило с 15%, но на годишна база намалява с 5.5%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: производство | индустрия | добивна промишленост | преработваща промишленост

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини