Столична община ще монтира 180 филтъра на комини в София до края на годината

Програмата ще обхване най-проблемните квартали

Снимка: pixabay

Столична община ще монтира общо 180 филтъра на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища. Пречиствателите ще бъдат монтирани до края на 2019 г., а целта е по този начин да се подобри качеството на въздуха, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БНР.

Монтирането на филтрите ще се осъществява благодарение на нова програма, която реализира Столична община с цел подобряване на качеството на въздуха в София. Програмата е 3-годишна и се финансира от бюджета на Столичната община.

От там посочват, че използването на филтрите спира повече от 80% от праховите частици. "След инсталирането им допълнителният разход за домакинствата годишно ще бъде 12-15 лв.", уточни Фандъкова.

Столичният кмет припомни, че поставянето на филтрите е допълваща мярка към двата големи проекта на общината за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. Тя посочи, че това не е кардинално решение на проблема, но има редица къщи и домакинства, които не са допустими за влизане в двете големи програми на общината.

Програмата е насочена към районите на София, които са най-замърсени. Това са „Красна поляна“ и „Слатина“, уточни столичният кмет.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Столична община | филтри | чистота на въздуха

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини