Строежът на националната детска болница продължава

ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
17:08 27.11.2019
Процедурата за избор на проектант и строител на Национална многопрофилна детска болница продължава. Това става възможно, след като тричленният състав на ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което пък потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за избор на проектант и строител на лечебното заведение. Решението е окончателно.

Проектът беше атакуван от архитектите с мотива, че се базира на недовършен строеж от преди десетилетия, чието състояние не е сигурно и не се знае дали е безопасно да се изгражда нов обект. Също така архитектите имаха критики към заложеното разпределение – доколко то отговаря на нуждите на съвременно лечебно заведение.

„През февруари 2019 г. възложителят е извършил обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен, след извършване на строително-възстановителни дейности. Съгласно препоръките на извършената конструктивна експертиза, е предвидено да се възстанови целостта на сечението на стоманобетоновите елементи и да се извърши усилване на подовите конструкции и стоманобетонови шайби”, пишат от ВАС в мотивите към решението си.

Съдиите не приемат твърденията и аргументите на КАБ, че липсата на разделяне на поръчката на обособени позиции - за проектирането и за строителството, ограничава конкуренцията и не допуска до самостоятелно участие в процедурата проектантите. Разделянето на поръчката на обособени позиции е въпрос на целесъобразност и не подлежи на съдебен контрол, пише в мотивите.

Според съдиите „цялостната организация на работния процес и качественото изпълнение на поръчката обуславя нуждата дейностите по проектиране, изпълнение на строителството и упражняването на авторския надзор да се изпълнят от един изпълнител”, защото иначе „би се стигнало до необходимост от сложен процес на координация” с риск за навременното и качествено изпълнение.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ВАС | Кирил Ананиев | детска болница | строеж на болница

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини