СУ увеличава част от таксите си за новоприети студенти

Увеличението в профили „География“ и „Геология“ е най-значително

Снимка: Economic.bg/Архив
12:55 27.02.2020

Да се увеличат годишните такси за обучение на студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, приети през учебната 2020/2021 г. Това реши Академичният съвет на учебното заведение на свое заседание вчера. Става въпрос за определени бакалавърски специалности. Не се променят размерите на годишните такси за обучение на действащите студенти, както и на новоприетите чуждестранни студенти.

Увеличението на годишната такса за редовно обучение на новоприети студенти от 460 на 600 лв. ще има за специалностите „Стопанско управление“, „Икономика и финанси“ и „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език) в Стопанския факултет, както и за „Регионално развитие и политика“ в Геолого-географски факултет.

Увеличението в профили „География“ и „Геология“ в Геолого-географски факултет е най-значително - от 640 лева на 900 лева. За „Регионално развитие и политика“ в същия факултет таксата расте със 140 лв. до 600 лв., а за „Геопространствени системи и технологии“ нараства от 800 лева на 900 лева.

Със 100 лв. се увеличава годишната такса за специалностите „Религията в Европа“ и „Теология“ на Богословския факултет и тя вече става 600 лв. Със 100 лв. са увеличени и таксите за „Агробиотехнологии“, „Биология“, „Биомениджмънт и устойчиво развитие“, „Екология и опазване на околната среда“, „Молекулярна биология“ и „Биотехнологии“ в Биологическия факултет от 800 лева на 900 лева.

Специалностите „Информатика“, „Информационни системи“, „Компютърни науки“ и „Софтуерно инженерство“ във Факултета по математика и информатика поскъпват от 800 лева на 900 лева. За „Математика“ и „Статистика“ в същия факултет новоприетите студенти ще плащат с 60 лв. повече - 700 лв. Желаещите да започнат да изучават „Приложна математика“ там ще плащат вече 900 лв. вместо 800 лв.

Специалностите „Компютърно инженерство“ и „Комуникации и физична електроника“ във Физическия факултет поскъпват с 50 лв. до 800 лв.

Без промяна

Без промяна остават годишните такси за обучение на новоприети студенти в Историческия факултет, Медицинския факултет, Факултета по химия и фармация, Юридическия факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по славянски филологии, Факултета по класически и нови филологии и Факултета по педагогика.

За трета поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление „Математика“, специалности „Математика“ и „Статистика“ в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: СУ | Софийски университет | такси за новоприети студенти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини