Свиването на вноса подкрепи растежа на българската икономика

Експресните оценки на НСИ показват, че БВП е нараснал с 3.7% през третото тримесечие

Снимка: Pixabay
Българската икономика е нараснала реално с 3.7% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. Това е един от най-значителните ръстове, отчитани от Националния статистически институт (НСИ) след кризата. Разбира се, тук се сравняват само експресните оценки, които в последствие се ревизират многократно и често промяната на данните за растежа обикновено е в посока нагоре.
Така например след няколко ревизии през последните четири години има ръстове и над 4%.

Експресните данни на НСИ, които се публикуват 45 дни след края на съответното тримесечие, не дават много детайли за компонентите на растежа. От това, което има като информация се вижда, че огромна подкрепа на значителния ръст на БВП има свиването на вноса (-1.7%) и нарастването на износа (0.4%). Методиката на изчисление на икономическия растеж включва и външната търговия на България, а формулата включва нетния резултат от разликата между растежа на износа и вноса.

Като цяло обаче двигателят на растежа през третото тримесечие остава крайното потребление (4.9%), вероятно на домакинствата, макар че все още няма данни за това. Потреблението формира 68.4% от общия БВП на България, поради което всяко изменение на този компонент е от ключово значение за общия икономически растеж.

Добра новина идва по линия на общите инвестиции (вътрешни и външни), при които има ускорение на годишния растеж – до 2.2%, според експресните оценки на НСИ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | българска икономика | икономика на България | ръст на износа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини