Технологичните милиардери стават все по-богати

Богатството на Джеф Безос и Марк Зукърбърг почти се е удвоило през последните пет години - нараствайки с 91%

Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг
Снимка: БТА
19:02 08.11.2019
Технологичните милиардери отбелязват най-голям ръст на богатството сред всички милиардери в света според доклад на UBS, озаглавен „Ефектът на милиардера“, публикуван днес, пише "Бизнесинсайдър".

UBS, която е един от най-големите световни мениджъри на богатства с приблизително 1000 милиардери клиенти, установи, че богатството на технологичните магнати е нараснало с 3,4%, или 1,3 трилиона долара, през 2018 г., а броят на технологичните милиардери почти се е удвоил от 76 на 148 за пет години.

Швейцарската банка изчисли, че богатството на технологични предприемачи като изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос и изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг почти се е удвоило през последните пет години - нараствайки с 91%.

"Ако богатството на технологичните милиардери беше държава, то щеше да заеме второ място само след САЩ", се казва в доклада. "Поглеждайки назад за последните пет години, технологичните милиардери са допринесли с почти една трета за ръста на богатството на милиардерите. Американските технологични милиардери представляват повече от половината от този растеж".

Докладът подчертава, че предприемачите, изграждащи софтуер, интернет и оборудване, са най-богатите в технологичната индустрия. Секторите на финтех и мултимедията обаче бързо нарастват - съответно с 419% и 504% през последните пет години.

„Дори и така, пионерите на бъдещето като електронната търговия, финтех, споделените превози и информационните системи вървят напред, тъй като са в състояние да преоформят част от глобалната икономика“, се казва в доклада.

"Днес банкирането вече е различно, отколкото преди пет години. Погледнете Revolut и Monzo и новоразработените системи и това ще подхрани новите милиардери или поне милионери", казва Марсел Чанц, ръководител Управление на богатството за Швейцария в PWC, съвместно с която е изготвен документът.

Същевременно с нарастването на богатството на технологичните магнати обаче докладът установи, че за първи път от десетилетие богатството на милиардерите по света като цяло отбелязва спад.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: богатство | технологии | UBS | милиардери | технологични милиардери