Телеком трансформация: А1 навлиза в ICT сектора с нови решения за бизнеса

Иван Иванов има над 16 години опит в телекомуникационния сектор. Оглавява дирекция „Корпоративни продажби” в А1 през 2016 г., като преди това заема позициите мениджър „Потенциални клиенти“, старши регионален мениджър и старши мениджър „Продажби”
Иван Иванов има над 16 години опит в телекомуникационния сектор. Оглавява дирекция „Корпоративни продажби” в А1 през 2016 г., като преди това заема позициите мениджър „Потенциални клиенти“, старши регионален мениджър и старши мениджър „Продажби”
Снимка: Икономика/Красимир Свраков

Г-н Иванов, как ускоряващата се дигитализация повлия на препозициониране на А1 в корпоративния сектор?

Най-важното е, че А1 е част от международна група, която през последните години се трансформира от доставчик на свързаност в технологичен партньор за своите корпоративни клиенти, и ние използваме най-доброто от нейния опит. За да бъдем доверен партньор и двигател на дигиталните промени на бизнеса у нас обаче, самите ние трябваше да претърпим трансформация и тя не беше свързана единствено с новото ни име. Променихме изцяло начина, по който възприемаме клиента и неговите нужди. Днес над 50% от ръста във фиксирания бизнес на А1 за корпоративни клиенти се дължи на ICT проекти. Това не е случайно – плод е на постоянните ни усилия да се усъвършенстваме и да бъдем гъвкави и бързи в решенията, които предлагаме.

Какви ICT услуги може да получи бизнесът от А1?

В последните две години покриваме целия спектър от ICT нужди на всяка съвременна компания. Развиваме Software as a Service портфолиото си, което дава възможност на клиентите ни да активират и управляват лицензирани софтуерни продукти чрез месечен абонамент и през една дигитална платформа. На нея предлагаме различни инструменти в помощ на бизнеса – от офис пакет, бизнес имейл и антивирусна програма, през решения за управление на взаимоотношенията с клиентите, до платформа за разработване на уебсайт. В ICT портфолиото ни са и решенията, които предлагаме в дейта центровете на А1. В тях освен услугата колокация на сървъри успешно развиваме облачния проект  Smart Server. Чрез месечен абонамент клиентът може да наеме виртуална машина, според своите изисквания и динамиката, с която бизнесът му се развива. Услугата ни Smart Server e базирана на най-актуалната версия на водещата платформа за сървърна виртуализация VMware vSphere. От средата на 2019 г. в наш дейта център е колокирана и облачната платформа на А1 Group – Exoscale. Тя е ефективно решение за разработчици на приложения, които може да извършват тестване, симулация и активация на своите продукти, заплащайки за услугата на час. Като собственост на европейска компания Exoscale покрива всички изисквания на GDPR регламента.

Какво е характерно за B2B решенията на А1?

Стараем се те да са съобразени с нуждите на клиента. Образно казано, с наши усилия и с подкрепа от наши партньори ушиваме костюм изцяло по негова мярка. Ключово в подхода ни е да им помагаме при избора на най-подходящия продукт или микс от продукти, за да получат най-полезното решение за бизнеса си. Друго предимство е, че голяма част от решенията се предлагат като услуги, а не като доставка - клиентът заплаща месечен абонамент и не е необходимо да прави големи първоначални инвестиции. Нашите решения са end2end - вместо клиентът да получава свързаност от една компания, доставка на оборудване от друга и поддръжка и конфигурация от трета, ние осигуряваме комплексна услуга, за която отговорността и поддръжката е само при нас. Все по-дълбоко навлизаме в бизнеса на всеки клиент и за нас е важно да поддържаме добър контакт с него, за да предоставим най-добрата услуга. Осигуряването на решения за киберсигурност например е свързано със сериозен анализ и добро познаване на самия бизнес на клиента, но и на неговата IT инфраструктура.

Какви са проектите ви в областта на киберсигурността?

За нас тази тема е много важна и се фокусираме върху нея с концепцията A1 Security Cloud, която обединява различни услуги и продукти за информационна сигурност. Те осигуряват защита на данните в компанията, подпомагат идентифицирането на тяхното местоположение, потока и начина, по който се използват. А1 Security Cloud включва и решения, които следят за спазването на политиките за сигурност на компанията, позволявайки проверка на дейностите по мрежата, защита и контрол на чувствителни данни в реално време. Предлагаме такива услуги и за общините, като вече имаме реализирани проекти.

Кои са новите ви конкуренти при навлизането в нови технологични територии?

Новата ни роля в корпоративния сектор не ни изправя пред конкуренция с IT компаниите – по-скоро си партнираме с тях, защото ние осигуряваме свързаността, необходима за всички техни дигитални услуги. Поддържаме актуален партньорски каталог с компании, които са наистина добри в това, което правят, и ни помагат да създадем добър завършен продукт. Допълнително предимство ни носи фактът, че имаме лицензирани партньорства с едни от най-големите IT компании в световен мащаб. Сред тях са Cisco, на които А1 е Premier партньор, както и SAP Solutions и SAP България. Горди сме, че у нас развиваме и т. нар. SAP Competence Center за цялата A1 Group със сертифицирани от SAP служители.

Кой клиент е по-важен за вас – големият или малкият?

Никога не сме делили клиентите на големи и малки, всеки е ценен за нас. Звучи клиширано, но е факт. Един бизнес не би могъл да оцелее, ако неглижира едни за сметка на други. Да, мащабните проекти ни помагат да действаме с по-голям размах, но малките клиенти дават моментална обратна връзка, която ни помага по-бързо да се адаптираме към изискванията на променящата се дигитална среда. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 93 на сп. "Икономика"


Етикети: Иван Иванов | телекомуникации | А1 | бизнес решения | корпоративни клиенти | ICT проекти | ICT решения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини