Тръмп иска да отклони още $7.2 млрд. от Пентагона към стената с Мексико

Досега от военния бюджет са пренасочени над 11 млрд. долара, съобщава The Washington Post

Снимка: Flikr/U.S. Customs and Border Protection
11:18 14.01.2020

Администрацията на президента Доналд Тръмп планира да прехвърли допълнителни 7.2 млрд. долара финансиране от бюджета на Пентагона към изграждане на граничната стена с Мексико, съобщава CNBC. По неофициална информация Белият дом ще прехвърли парите от два източника – 3.7 млрд. долара от фонда за военно строителство и 3.5 млрд. долара от друг за борба с трафика на наркотици.

Според вестник The ​​Washington Post, който е получила плановете, „финансирането ще даде на правителството достатъчно пари, за да завърши около 885 мили от стената до пролетта на 2022 г. Това е много повече, отколкото първоначалните 509 мили, които администрацията беше предвидила за американската граница с Мексико.

Администрацията вече отклони пари от бюджета на Пентагона за за борба с наркотиците и военното строителство през 2019 г., но числата за 2020 г. са по-големи.

Ако информацията се потвърди, общата сума на федералните средства, отпуснати за стената по границата с Мексико, искана от Тръмп, ще достигне 18.4 млрд. долара, отбеляза The Washington Post и добави, че „досега по последни данни са построени 101 мили нови бариери, много по-малко от 450-те мили, които президентът обеща да издигне до края на миналата година.

Говорителят на Пентагона не е коментирал информацията.

Тръмп направи изграждането на стена по протежение на американската граница с Мексико приоритет по време на президентската си кампания преди изборите през 2016 г., като обвини Мексико в „изпращане“ на престъпници и изнасилвачи в САЩ и заяви, че страната ще плати за стената.

Това предизвика яростен отговор от президента на Мексико Енрике Пена Нието, който заяви, че няма „сценарий“, при който страната му да плаща за гранична стена. През 2017 г. той повтори това, казвайки на нацията в телевизионно обръщение: „Повтарям го постоянно. Мексико няма да плаща за никаква стена“.

В началото на 2019 г. Тръмп каза пред репортери, че Мексико няма да плаща директно за стената, но заяви, че ще бъде платена от приходи, получени по споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA), прието от Камарата през декември.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пентагона | стена | стена с Мексико

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини