Трейдърите в лондонското Сити искат да работят от 9 до 16 ч.

За по-добър баланс на професионалния и личния живот

Снимка: Pixabay
10:32 07.11.2019
Трейдърите в лондонското Сити призоваха борсите на Великобритания и Европа да съкратят часовете за търговия, за да подобрят баланса между професионалния и личния им живот. Те казват, че дългите часове са вредни за психичното здраве и не са подходящи за жените.

„Трудно е да се намерят бавачки от 5 ч. сутринта“, каза Ейприл Дей, ръководител на Асоциацията за финансови пазари в Европа (AFME).

Идеята е борсите да се отворят от 09:00 до 16:00 ч., вместо от 08:00 до 16:30 ч.

Инвестиционната асоциация също настоява за промяната.

"По-късите часове за търговия биха намалили натиска върху търговците и биха привлекли по-разнообразен кръг работници", казва Дей цитирана от BBC.

Търговията на фондовия пазар традиционно се разглежда като доминирана от мъже дейност, изоставайки от други области на финансовите услуги по отношение на привличането на жени.

Дей казва, че нейната организация лобира борсите в Лондон, Париж, Германия и Северния регион да променят работните си часове. „По-краткият работен ден би подобрил гъвкавостта на служителите и ще привлече по-разнообразен кръг от хора на пода на борсите“, добави тя.

Лондонската фондова борса заяви, че ще започне консултация по искането.

"Трейдърите в Обединеното кралство и другаде в Европа обикновено работят по няколко часа преди и след текущите 8.5 часа за търговия", каза още Дей. За разлика от тях американските борси са отворени за 6.5 часа, а азиатските - за 6 часа.

Крис Къминг, главен изпълнителен директор на Асоциацията за инвестиции, казва, че при сегашните часове търговците в Ситито започват работа, когато така или иначе няма много действие на пазара.

Галина Димитрова, директор на капиталовите пазари в Асоциацията за инвестиции, казва: „Чухме много трогващи истории за психичното здраве и личния живот на търговците, които се повлияват от работното им време. Въпреки че намаляването на работните часове не е панацея, се надяваме, че преглед на политиката в цяла Европа може да доведе до промяна към по-ефективни пазари в полза на спестителите и тези, които ги оперират“, добавя тя, цитирана от BBC.

Лондонската фондова борса заяви, че силно подкрепя подобряването на разнообразието и културата на работното място в града. Дружеството допълва, че призивът от търговските асоциации е „важно предложение за общоевропейско приспособяване на часовете за търговия“.

Възнамеряваме да разгледаме искането в официална консултация с глобалните членове и клиенти на Лондонската фондова борса, добавят от там.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | акции | търговия | пазари | борси | работно време | Сити | трейдъри

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини