Без изненади и с месец закъснение:

Очаквано три компании продължават в надпреварата за АЕЦ „Белене“

Отпаднаха само свързаните с бизнесмена Христо Ковачки кандидати

Очаквано три компании продължават в процедурата за стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“. В кратката листа останаха руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията си „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP). Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Комисията по енергетика днес. Обявяването на продължаващите се случва един месец и един ден след първоначално обявения от държавата срок.

„На база на анализа, който беше извършен от Комисията и тя докладва в рамките на вчерашния ден, предложението за компаниите, които ще бъдат включени в кратката листа и с които ние желаем да водим преговори са общо 5, това са руската държавна корпорация „Росатом“ чрез компанията си „Атоменергопром“, Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP), "Фраматом и "Дженерал илектрик", обясни енергийният министър. 

„Това са петте компании, към които ние ще отправим покана за предоставяне на обвързваща оферта и желаем да водим преговори с тях“, каза Петкова.

Тя добави, че „Фраматом“ и „Дженерал илектрик“ са включени в този списък, тъй като те са заявили желание за участие в проекта и да доставят оборудване. „Фраматом“ има желание да достави системите за сигурност за проекта и съответно да финансира този дял от неговото участие, а „Дженерал илектрик“ иска да участва в проекта с производство на турбини и друго оборудване като също заявява желание да осигури финансирането за тази част от проекта, обясни министърът. 

До края на месец януари до всяка от тях ще бъде изпратена покана за сключване на споразумение за конфиденциалност и след подписването му, ще им бъде връчен информационния меморандум за проекта и ще им бъде даден достъп до информационната стая за проекта, в която се съдържа цялата информация за него, обясни Петкова.

„Всички тези компании, които са заявили желание за придобиване на миноритарен дял и за изкупуване на електрическа енергия, ще бъдат предоставени на потенциалните стратегически инвеститори и ще им бъде дадена възможност сами да водят преговори с тях и ако се постигне съгласие да се продължи напред“, каза още Петкова. 

Към настоящия момент няма искане за промяна на процедурата, в която изрично беше описано, че няма да се дават държавни гаранции за изграждането на АЕЦ „Белене“, обясни председателят на Енергийната комисия Валентин Николов. 

Припомняме, че през август заявления за стратегически инвеститор подадоха освен посочените по-горе компании, но и няколко дружества с българска връзка. сред тях бяха регистрираното в Козлодуй дружество без никакъв опит и дейност „ИПК и УП“ ЕООД на украинеца Петро Безпалчук, регистрираната в Германия „Бектрон-Лиаз техническо инженерство“, консорциум „АЕЦ Белене“, в който влизат „Атоменергоремонт“, „Гранд енерджи дистрибюшън“ и ТЕЦ „Марица 3“- дружества, свързвани с Христо Ковачки, и чешко-българският консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019“, в който влизат „Витковице хеви индъстри“ и „Грууп интеренешънъл“.

Интерес към втората атомна централа у нас се подават на няколко етапа: за стратегически инвеститор; за доставчик на оборудване и изпълнение на технически дейности; за миноритарно участие и изкупуване на електроенергия.

Срокът за подаване на оферти приключи още на 18 ноември 2019 г. и продължилите компании трябваше да бъдат обявени тогава. По информация на Economic.bg работната група от представители на Министерството на енергетиката, БЕХ и НЕК отдавна е готова с изготвянето на късата листа на кандидатите, но се чакаше връщането на премиера Бойко Борисов от САЩ, за да бъде тя официално обявена. По наша информация обаче, след това отговорните за процедурата институции чакаха да премине и посещението на американската делегация от енергийни експерти в страната ни. Пред тях премиерът Бойко Борисов представи проекта АЕЦ „Белене“ като имаше и организирано посещение до площадката, както и до АЕЦ „Козлодуй“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компании | АЕЦ Белене | стратегически инвеститор | къса листа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини