Цената на Bitcoin скочи с 20% през януари, давайки надежди за нови върхове

Отново се породиха очаквания за цени от над 15 000 долара

Снимка: Pixabay
12:31 15.01.2020
Bitcoin записа най-добрия си старт за начало на година от 2012 г. насам. Криптовалутата нарасна с около 21% през този януари и оптимизмът, че може да се повтори успехът от 2017 г. се завърна бързо, пише CNBC. 

Тази сутрин той се търгуваше на цена от 8 800 долара, след което леко поевтиня и в момента се котира за малко над 8 600 долара, сочи справка на Economic.bg. На 1 януари bitcoin стартира при цена от над 7 100 долара. 


Други криптовалути, като ethereum и XRP, последваха примера на bitcoin и също отбелязаха ръст от около 20% през последните две седмици. 

През декември 2017 г. bitcoin достигна най-високото си ниво от близо 20 000 долара, след което обаче рязко пое надолу и година по-късно вече се търгуваше за малко над 3 000 долара. Според много експерти тогава бе ударено дъното. През миналата 2019 г. валутата отбеляза покачване и даде надежди за нови постижения. 

Основателят на Kenetic Capital, инвеститор в блокчейн стартъпи, Джейън Чу коментира, че върху цената на bitcoin влияние оказват геопилитическото напрежение между Иран и САЩ, както и положителният старт на борсовата търговия с bitcoin опции. „Докато настроението все още подтиква вълни от нестабилност, наблюдаваме увеличаване на институционалния обем, затвърждаващ пазара“, коментира той. 

Междувременно развитието на техническите аспекти в областта също може да подхрани неотдавнашното купуване на валута. Чу обръща внимание и на предстоящо през май събитие, известно като „halving”, свързано с добива на криптовалута от мощни копмпютри срещу награда. До май 2020 г. наградата се очаква да бъде намалена наполовина, за да се отговори на инфлацията. 

Според Чу цената на bitcoin може да достигне 15 000-16 000 долара до края на годината. Според него тази цел е реалистична. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | Bitcoin | биткойн

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ