Цената на златото достигна 7-годишен връх

На фона на нестабилността, то остава убежище за инвеститорите

В понеделник пазарът беше разтресен от случилото се на срещата на ОПЕК+ и последствията от нея. Американският петрол започна сесията с загуба от над 21% и в началото на деня се търгуваше под 30 долара за барел. Сортът Брент също реализира големи загуби като приключи деня с негативно изменение от 27% до 33.28 USD. Такива движения в цените на черното злато не е имало от 1991 г. насам. Поевтиняването на петрола засегна световните пазари. Водещите европейски и американски индекси затвориха сесията с огромни загуби. 

Dow Jones изгуби повече от 2000 пункта през изминалия ден, което е най-големият еднодневен спад на индекса от 2008 година насам. S&P 500 реализира загуби в размер на 7.6% и достигна ниво от 2746. От рекорда 3393 пункта през февруари до сега, индексът е изтрил стойност от над 5 трилиона USD. Само 10-те най-големи компании на S&P500, се разделиха общо с над 1.4 трилиона USD. В Европа немският индекс DAX понижи стойността си с 917 базисни пункта, а CAC40 приключи деня на минус 8.39%. FTSE от своя страна затвори сесията под 6000 пункта. Това ниво за последен път беше видяно през 2016 г. при Brexit. 

Макар и за кратко, златото успя да достигне до дългоочаквания връх от 1700 долара за тройунция в понеделник, достигайки 7-годишен максимиум. Причината - инвеститорите намират убежище в по-безопасни активи заради коронавируса. Това е най-високата му стойност от декември 2012 г. насам. Маржин колове и затваряне на позиции от големи фондове, обаче, ограничиха растежа му до 0.3% за деня. 


Икономически данни – Еврозона

Днес ще бъдат обявени данни за брутния вътрешен продукт на европейската икономика за четвъртото тримесечие. БВП е най-широката мярка за икономическа активност и е основен показател за здравето на дадена икономиката. По-високи резултати се приемат като положителни за еврото. 


Началото на март Boeing проби низходящия трендови канал, в който се намираше от средата на миналата година насам. Компанията беше засегната от поевтиняването на петрола и започна сесията в понеделник с гап от над 6% и продължи да пада до ниво от 227. На база на сигнала, който получаваме от индикатора RSI за препродаден пазар, и резкия спад в цената, можем да очакваме лека корекция на пазара следващата седмица до ниво от около 250 USD.След сигнала на MACD за обрат в тренда, валутната двойка EUR/USD надмина очакванията на трейдърите като премина 200 периодната средна и продължи да се покачва до нивото на съпротива 1.1471, образувано от върховете през 2015 и 2016 г. Пробив над него ни дава сигнал за продължение на възходящия тренд.

Какаото се намира във възходящ трендови канал от средата на 2019 г насам. В момента стоката се намира в долната граница на канала, което съвпада с EMA 200. При неуспешен опит за пробив, очакваме да се засилят покупките и цената на какаото да се покачи.

След засилените продажби от изминалия ден, Dow Jones se търгуваше с над 7% надолу. Трендовата линия на подкрепа образувана от нивата 17472, 24749 и 25397 беше пробита в края на март и сега се явява като ниво на съпротива. Очакваме лека корекция на индекса след образуваната дивергенция на RSI, като очакваме линията на съпротива да бъде тествана.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | САЩ | цена | пазари | активи | злато | индекси | инвеститорите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини