Цените на хранителните стоки на едро „замръзнаха“

Най-голяма поскъпване е отчетено в края на месец януари- 4.7%

Снимка: pixabay
10:44 23.02.2020

Цените на хранителните стоки на едро остават без промяна през третата седмица на месец февруари, след като предходната седмица отчетоха понижение за първи път от началото на годината, става ясно от седмичния бюлетина на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

От началото на февруари средното поевтиняване е с 1.1%, а от началото на годината цените на едро са се понижили с 1.3%, след като до втората седмица на февруари цените постоянно поскъпваха на седмична база, като най-голямо е повишението с 4.7% в периода 20-24 януари, а най-малко с 0.5% от 27 до 31 януари.

При зеленчуците на седмична база най-много са поевтинели оранжерийните домати (-9.3% до 2.45 лв./кг), следвани от: зелето (-4.6% до 0.62 лв./кг), зрелият чесън от внос (-3.4% до 3.65 лв./кг) и оранжерийните краставици (-2.1% до 3.72 лв./кг). Най-много са поскъпнали доматите от внос (+9.4% до 2.45 лв./кг), следвани от: морковите (+9.3% до 0.94 лв./кг).

При плодовете на седмична база ДКСБТ отчита поевтиняване при мандарините (-2.2% до 1.76 лв./кг) и ябълките (-2.1% до 1.37 лв./кг). Най-много са поскъпнали лимоните (+4.9% до 2.15 лв./кг), следвани от: портокалите (+3.1% до 1.32 лв./кг) и бананите (+1.8% до 2.29 лв./кг).

Най-голямоувеличение в цените отчитата яйцата (+11.1% до 0.20 лв./бр.) и замразеното пилешко (+3.4% до 4.00 лв./кг), следвани от: олиото (+1.5% до 2.07 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.0% до 4.04 лв./кг) и кашкавалът „Витоша" (+0.3% до 10.78 лв./кг).




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | плодове | зеленчуци | стокова борса | промяна

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини