Ден след като беше променен: Законът за туризма пак ще се променя

Причината е решение съда на Европейския съюз, което е срещу въведените вече санкции срещу собственици на имоти

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
15:36 13.02.2020

Ресорното министерство започва работа по изготвяне на промени в Закона за туризма само ден, след като окончателните тестове на други изменения бяха приети на второ четене от парламента. Поредната поправка се налага заради решение на Съда на Европа в Люксембург, според което дейността по отдаване на недвижими имоти за кратко (чрез платформи като Airbnb и Booking) не се нуждае от лиценз, тъй като това е онлайн услуга, а не брокерско посредничество.

Заради въпросното решение обаче се налага промяна в административно-наказателните мерки, които ще бъдат налагани на собствениците на апартаменти, които посрещат туристи в тях, без да са регистрирани в общината. Едно от изискванията на приетия вчера закон е тези собственици да бъдат регистрирани, което противоречи на съдебното решение. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която взе участие в откриването на туристическото изложение „Ваканция и СПА експо“, пише „Дневник“.

Според нея дискусията ще завърши бързо и най-късно до месец ще има готов текст, който ще е само един член или алинея в Закона за туризма. Тя очаква, че ще бъде предложена глоба за платформите, които предлагат нерегистрирани имоти, а не спиране на достъпа до тях, каквото гласи текстът в момента.

Законът за туризма претърпя множество промени в частта си, която регламентира краткосрочното отдаване на апартаменти под наем, преди да бъде приет окончателно от депутатите.

В края на миналата година, когато в Народното събрание се обсъждаше проектозаконът за бюджета за 2020 г. депутатите Менда Стоянова и Валери Симеоново вкараха в преходните и заключителните му разпоредби промяна, свързана Airbnb. В текстовете се казваше, че собствениците на тези имоти трябва да бъдат категоризирани, а ако платформите предлагат имоти, които не са, да бъде спиран достъпът до тях с решение на съда по предложение на министъра на туризма. Впоследствие бе прието тези имоти само да се регистрират в общините, но санкциите останаха.

Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че компанията Airbnb няма нужда от лиценз, защото е само помощен инструмент за бизнеса с недвижими имоти, чиито собственици могат да ги отдават под наем и по други канали.

По думите на Ангелкова предстоящата промяна в закона не е можело да се случи, когато е излязло решението на Европейския съд, защото вече е бил приключил срокът за предложения по проекта между първо и второ четене.

Министърът допълни, че освен това е редно да се направи дискусия с всички страни по темата и да се оцени въздействието на разпоредбата. Посочи, че тези разговори вече са започнали.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | промени | регулации | Airbnb | Николина Ангелкова | Закон за туризма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини