Ударен старт на седмицата за американските борси

Eвропейските борси също финишираха на зелена територия

Снимка: БТА
Американските фондови борси записаха ударен старт на седмицата, след новините за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай. След като в събота американският съветник по националната сигурност Робърт О’Брайън заяви, че сделка с Китай може да бъде подписана преди края на годината, китайското правителство обяви, че страната ще наложи нови наказания за кражба и нарушаване на правата върху интелектуалната собственост. Това създава благоприятна почва за предстоящите кръгове на преговори, тъй като защитата на интелектуалната собственост е един от приоритетите за Тръмп в отношенията с Китай.

Вследствие на новините трите водещи щатски индекса удариха нови рекордни върхове. Индустриалният Dow Jones напредна с 190 пункта, преминавайки кота 28 000 пункта. Широкият S&P500 скочи с 0.8% до 3133 пункта, а технологичният NASDAQ добави 1.3% към стойността си. В индивидуален план акциите на Nvidia, Intel и Apple се отличиха с ръстове от съответно 4.9%, 2.1% и 1.8%. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа регистрира спад до съответно 1.76% и 2.204%.

Подкрепени от добрите новини, европейските борси също финишираха на зелена територия. В края на сесията паневропейският индекс Stoxx600 записа ръст от 1%, с колкото се отличи и британският FTSE100. Немският DAX добави 0.63%, а френският САС – 0.54%. При корпоративните новини френската компания LVMH потвърди, че е сключила сделка за придобиването на американския производител на бижута Tiffany. Книжата на конгломерата поскъпнаха с над 2%, а тези на Tiffany, които са листнати на германската фондова борса, прибавиха над 5.2%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

В 17:00 часа българско време във вторник Конферентният съвет на САЩ ще публикува данни за индексът на потребителското доверие за месец октомври. Очакванията са индексът да отбележи ръст от един пункт до ниво 126.9, спрямо 125.9 за месец септември. Резултатите се очакват с голям интерес, тъй като индексът се приема за водещ индикатор, по който може да се прогнозират потребителските разходи. В период на занижени икономически перспективи и несигурни външнотърговски отношения подобни показатели може да се приемат с по-голяма от обичайната тежест от икономистите.

Инструменти на фокус

Costco Wholesale Corp. – Дневна

Силното представяне на американските фондови пазари спомогна акцията на Costco да достигне своя исторически връх от близо $308. След достигането на този рекорд, цената се намира в период на корекция, която съм момента е ограничена до нивото на възходящата тренд линия и 50-дневната експоненциална средна. Смятаме, че акцията има потенциал за краткосрочно поскъпване, като възходящо пресичане на индикаторът стохастик може да се използва като сигнал за вход в дълга позиция.

USD/JPY – Дневна

От месец август насам валутната двойка формира възходящ тренд, който към момента бива ограничен от съпротивата при цена 109.00. След поредния неуспешен тест, цената получава подкрепа от 50-дневната ЕМА около ниво 108.50. Очакваме временна консолидация, след което щатският долар да заеме превес с пробив на съпротивата и достигане до нов локален максимум около ниво 110.00.

Natural Gas – 8 часова

На 8-часова графика може да видим как движението в цената на природния газ е силно повлияно от 200-периодната експоненциална средна. Първоначално заемаща ролята на съпротива, средната бива пробита, след което започва да подкрепя цената. Смятаме, че ниво 2.50 ще бъде ключово, като същевременно ще предостави отлични перспективи за вход в дълга позиция от гледна точка на отношението риск към възвръщаемост.

DAX30 – 4 часова

От началото на месец ноември немският индекс се движи хоризонтално, тествайки неуспешно няколко пъти съпротивата при ниво от 13 300 пункта. Последният неуспешен тест беше последван от по-рязка реакция на продавачите, но понижението беше ограничено до 100-периодната експоненциална средна при 12 100 пункта. През новата седмица очакваме DAX да генерира възходяща вълна с добър потенциал за достигане до нов локален максимум.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | търговия | Китай | САЩ | индекси | фондови борси | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини