Унгария отказва да изпълнява „безопасния“ списък на ЕС

С изключение на Сърбия, в страната няма да се допускат хора от трети страни

Снимка: БТА
12:00 02.07.2020

Унгария няма да изпълни искането на Европейския съюз за добавяне на страни извън ЕС в т.нар. „безопасен“ списък за пътуване, с изключение на Сърбия. Това заяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от Reuters. Мнозинството от 27-членния блок даде одобрение за 14 страни, чиито жители могат да пътуват в ЕС за развлечения или бизнес. Този ход е насочен към подкрепа на туристическата индустрия на ЕС.

"Безопасните" страни извън ЕС са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

„Засега не можем да подкрепим искането на ЕС, защото това би противоречало на интересите на унгарците в здравеопазването“, каза Орбан във видео, публикувано на страницата му във Facebook.

Сърбия, единствената южна съседка на Унгария, която е извън ЕС, е дом на голямо унгарско малцинство.

Италия е с най-високия брой смъртни случаи с Covid-19 в света и също заяви, че ще се откаже и ще запази карантинните ограничения за всички държави, които не са част от Шенгенското пространство за свободно пътуване.

За хората, които преминават през Унгария към други страни, страната ще отвори „хуманитарен коридор“, каза Орбан.

Към сряда Унгария е отчела 4 157 случая с коронавирус и 586 смъртни случая.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Италия | трети страни | списък | Унгария | Виктор Орбан