Унгария отвори коридор за българите, прибиращи се от Западна Европа

Захариева призова за решение на Съвета на ЕС за „зелените коридори“ за стоки

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
15:40 26.03.2020

Унгария отваря свободен часови пояс между 21:00 и 5:00 ч., през който български граждани свободно могат да се прибират към родината си. Това обяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто след среща с българския външен министър Екатерина Захариева. 

„Всяка вечер от 21 ч до 5 ч сутринта българските граждани ще могат да преминат границите на Унгария откъм Авствия“, обясни Сиярто.

Друга тема, по която има постигнато съгласие, е миграцията. Тя е още по-значима в момента, защото нелегалните вълни на мигранти не само са културен риск и риск за сигурността, но и много голям здравен риск, подчерта унгарският външен министър. „Ще защитим Унгария и външната граница на ЕС, както и вие ще го направите. Съгласни сме, че трябва да се договорим с Турция, защото без едно трайно споразумение, натискът върху нас от тази граница ще бъде непоносим“, допълни той.

По отношение на предложението на Европейската комисия за създаването на така наречените „зелени коридори“ на границите, през които тежкотоварните камиони да преминават за не повече от 15 минути, Захариева изрази подкрепа и призова за решение на Съвета на ЕС. 

„Като външна граница на ЕС България първа почувства предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на транспортните стоки, и на гражданите до територията на България“, каза дипломат номер едно. Захариева припомни още, че вече са обявени препоръките на ЕК за зелените транспортни коридори. „Бих призовала, ако не се изпълняват, да има не само комуникация, но и решение на Съвета за това“, категорична беше тя.

„Съгласихме се, че трябва повече европейска помощ и координация между страните по този въпрос. На европейско ниво трябва да се осигурят онези транзитни коридори, които ние осигуряваме на стоките и европейските граждани, които искат да стигнат до домовете си“, каза от своя страна Петер Сиярто.

Захариева посочи, че България прави всичко възможно, заедно с Турция, така че да не се стигне до блокиране на стоките, които преминават от Европа към Турция и обратно. „Работим с премиера и всички компетентни министри, така че да направим предложение, което е изпратено вече на нашите турски колеги, за да нормализираме и облекчим ситуацията на границата между България и Турция. Много е важно да имаме доставка, особено на храни и медицински изделия. Много е важно да запазим икономиката си работеща и в тази криза“, заяви министър Захариева.

Двамата министри обявиха, че са обсъдили мерките за облекчаване на икономиките и на уязвимите сектори, както и мерките, които правителствата на България и Унгария предприемат за осигуряване на безопасно прибиране на туристи – граждани на двете държави, които са на различни места по света, и са се договорили да си помагат. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: българи | Екатерина Захариева | Унгария