В два от най-желаните квартали на София е отчетен спад в цените на имотите

Експерти смятат, че имотният пазар не се е променил вследствие на кризата

Снимка: Economic.bg/Архив
10:10 12.07.2020

Най-предпочитаният квартал за покупка на жилище в София е „Манастирски ливади“, следват „Овча купел“ и „Младост“, а челната петица се запълва от „Витоша“ и „Люлин“. В два от тези квартали, „Витоша“ и „Люлин“,  се наблюдава спад в цените съответно с 16 и 11% през месеците април/май, в сравнение със същия период на 2019 г. Това показват данни на най-голямата агенция за недвижими имоти, съобщава Nova.

И така ако през периода април/май 2019 г. средната цена на апартаментите в квартал „Витоша“ е била 89 700 евро, то през същия период на 2020 г., цената е 75 536 евро. В „Люлин“ пък, където цените на жилищата са паднали с 11%, средната цена, на която се продават апартаментите в момента е 46 375 евро. За сравнение година по-рано тяхната цена е била 52 400 евро.

Според Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията на недвижими имоти „Адрес“, имотният пазар към днешна дата не е особено по-различен в сравнение с периода преди кризата. „Говоря както за поведението от страна на клиентите, така и за поведението от страната на купувачи и продавачи“, каза тя пред Nova. Според нея вследствие на коронакризата се наблюдава по-скоро спад в в сумата, която хората са готови да похарчат за покупка на имот в по-малко предпочитан район или в стара сграда например, отколкото в цената на самите имоти.  

Накъде обаче ще поемат цените на имотите и ще остане и пазарът толкова спокоен, са въпроси, на които експертите казват, че е трудно в момента да се даде отговор. Защото с увеличението на новозаразените от коронавирус в страната, расте и притеснението от това дали инвестицията в имот точно сега е най-подходяща.

Тенденцията към търсене на имоти извън града продължава дори и след карантината, казват експерти. „Купувачите търсят извънградски имоти и тази тенденция очаквахме да се намали като обеми след като се възстановява икономиката и позициите на пазара на имоти, но тя се запазва“, уточнява Тенекеджиева.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | цени | имоти | жилища | покупка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини