Валутните пазари реагираха бурно секунди след новината за победата на Джонсън

GBP/USD започна деня с повишение от 1.86%

Снимка: БТА
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и неговата Консервативна партия спечелиха с мнозинство парламентарните избори според предварителните резултати от екзитполовете, което отваря пътя към изпълнение на Brexit. Валутните пазари реагираха бурно секунди след предварителните данни, при което валутната двойка GBP/USD започна деня с повишение от 1.86%. 

Водещите щатски индекси се изкачиха до нови максимуми в рамките на деня, а S&P 500 и Nasdaq Composite завършиха търговския ден на нови върхове, на фона на новината, че САЩ и Китай са стигнали до принципно споразумение на „първа фаза“ на преговорите. 

S&P 500 се изкачи до 3168.57 пункта, с което проби над предходния максимум от 27 ноември при ниво 3153.63. Nasdaq Composite завърши деня с покачване от 0.73% до 8717.32, след като достигна до дневен връх при 8745.82 пункта. Индустриалният индекс Dow Jones прибави 221 пункта към стойността си, след като достигна до дневен максимум при 28224.95 и приключи дена при ниво от 28132.05 пункта. 

По-рано през деня акциите отбелязаха минимални загуби, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвения процент непроменен след първата среща на новия президент Кристин Лагард във Франкфурт. В края на деня ценните книжа завършиха на зелена територия, подкрепени от новината за търговското споразумение между САЩ и Китай. Немският индекс напредна с повече от половин процент до 13221.64 пункта, докато търговията в Лондон изпрати индекса FTSE 100 до 7273.47 пункта. 

Златото записа волатилна сесия, при която цената на ценния метал се понижи до 1469.80 долара за тройунция, след което инвеститорите бяха насочени към рисковите активи.  В четвъртък цената на петролът срещна подкрепа от пазарните участници, който я покачиха с 0.76% до 59.25 долара за барел, докато сортът Брент се търгуваше при цена от $64.33.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

Краят на седмицата ще завърши с данни за продажбите на дребно в САЩ, като прогнозите на анализаторите са за ръст от 0.5 на сто. По-добри от очакваните данни би подкрепило щатската икономика, след като Фед остави без промяна основния лихвен процент на заседанието в сряда,  докато не види подобряване на икономическата среда и достигане на целева инфлация. При положителни резултати от продажбите на дребно може да очакваме засилване на щатския долар.

Инструмент на фокус

Cisco Systems – 4 часова   

Технологичната компания показва признаци за обръщане на тренда, след като се движеше в силен низходящ тренд. Образуване на дивергенция и силно възходящо движение сигнализират за интересна купувачите. Сигнал за покупка ще имаме при пробив над долната низходяща тренд линия с цел достигане до горната линия, при опит за покриване на гапа.

GBP/USD – Дневна    

Предварителните данни от парламентарните избори във Великобритания показаха категорична победа за премиера Борис Джонсън, което изстреля валутната двойка. Очакваме да се задържи възходящия импулс, но е възможна корекция на цената при успокояване на пазара. Към момента валутната двойка остава високо рискова и е препоръчително да се избягва търговия с нея. 

Copper – 4 часова   

Цената на медта се задържа около локалния максимум при $280, като имаме формиране на тренд продължаваща свещ, която ни показва, че пазара има още потенциал за развитие на възходящото движение. Пробив над 280 ни дава сигнал за покупка с очакване да се развие възходяща вълна, която да покачи стойността на метала над 280.

Dow Jones – 4 часова  

Покачването на индустриалния индекс беше ограничено при 28250 пункта, откъдето виждаме натиск от пазара. Текущият тренд може да се обърне ако имаме понижение под тренд линията и 50 периодната средна. Пробивът ще покаже, че инвеститорите продават и очакват корекция на индекса, което ни дава възможност да влезем в къса позиция. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: борса | Великобритания | избори | валутни пазари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини