Външно предупреди да не пътуваме до Каталуния без неотложна нужда

На фона на безредици, за 18 октомври е обявена генерална стачка

Масови безредици в Браселона
Масови безредици в Браселона
Снимка: БТА
11:47 17.10.2019
Министерството на външните работи (МВнР) излезе с предупреждение за пътуване до Каталуния. В оставащите дни до края седмицата се очаква нарастване на напрежението и противопоставянето между протестиращите и органите за поддържане на обществения ред в испанската автономна област и столицата й Барселона. За 18 октомври, петък, е обявена генерална стачка, припомнят от МВнР.

Към блокирането на редица пътни магистрали и летища се добавя нова вълна на политически протести, изразяващи се в шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади, издигане на улични клади и продължителни демонстрации около правителствени учреждения, чието местоположение фактически съвпада с главните туристически зони на големите каталунски градове.

Голяма е опасността именно местата с основните забележителности да станат сцена на размирици и насилие.

Препоръчваме на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия, казват от Външно.

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с ГК Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

Припомняме, че напрежението в автономната провинция започна, след като преди няколко дни испански съд произнесе тежки присъди срещу няколко от лидерите на каталунското движение за независимост.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: предупреждение | Каталуния | МВнР | пътуване | напрежение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини