ВАП нареди на екоминистъра да провери ТЕЦ-ове, свързани с Ковачки

Причината е нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС

09:34 13.02.2020
Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от съобщение на прокуратурата. 

Според държавното обвинение обект на проверката трябва да бъдат ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Преди дни по бТВ той обясни, че няма общо с ТЕЦ-овете и работи за тях като консултант. 

"Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации", пишат от прокуратурата. 

Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП.

Припомняме, че през януари екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ-Перник, извършваха обиски в ТЕЦ „Бобов дол“. Държавното обвинение съобщи, че се води разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда. Има съмнение, че се изгарят опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник. Сигналът е подаден от ТД „Национална сигурност“ и икономическа полиция при ОД МВР на гр. Кюстендил.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: отпадъци | проверка | ВАП | Бобов дол | Тецове | Христо Ковачки | емил димитров

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ