Въпреки „криптозимата“ отварянето на нови мини за Bitcoin не спира

Много компании разшириха съоръженията за добив

Снимка: Unsplash
20:25 20.02.2020
Последните две години бяха трудни за Bitcoin и изглежда несигурността ще продължи. Но инвеститорите все още изглеждат ентусиазирани от потенциалната възвръщаемост на "добива" на криптовалутата, влагайки милиони във все по-масивните процесори с висока мощност, които извършват транзакции и в замяна "копаят" Bitcoin.

Най-новата мина за Bitcoin идва с подкрепата на едно от най-големите имена в технологичните инвестиции: Питър Тийл, съосновател на PayPal и ранен инвеститор във Facebook. Стартъпът, който той финансира – Layer1, обяви вчера откриването на първото си съоръжение за добив на Bitcoin, което обхваща над 30 декара и струва десетки милиони долари.

Bitcoin все още се възстановява от спукването на огромния спекулативен балон в края на 2017 г., когато цената на децентрализираната криптовалута се срина, малко преди да удари 20 000 долара. Цената се понижи до 3500 долара и бавно се покачи до около 10 000 долара наскоро.

Инвестициите в криптовалута останаха силно потиснати в продължителна „криптозима“. Но добивът на Bitcoin остава аткуален.

Компании, включително Hut 8, Bitmain и Bitfarms, всички построиха или разшириха съоръженията за добив на Bitcoin през 2019 г. А т.нар. „хашрейт“ на Bitcoin мрежата – общата изчислителна мощност на всички участващи миньори по света – се е удвоил през последната година.

Bitcoin миньорите са по същество букмейкъри на биткойн мрежата, компилират транзакции и ги добавят към „блокове“ от записи, публикувани на всеки 10 минути. Миньорите печелят правото да публикуват блок от транзакции, ако първи решават много трудно, произволно математическо уравнение, известно като „хаш“ или "пъзел хаширане".

Когато спечелят това компютърно състезание, миньорите са възнаградени с фиксирана сума от Bitcoin – в момента 12.5 Bitcoin, или около 125 000 долара. Теоретично все още е възможно да се добива Bitcoin на една машина в килера, но повечето миньори в наши дни са в индустриален мащаб.

Новото съоръжение на Layer1 е на непривично място – на около 100 мили западно от Мидланд, Тексас. 

Електричеството е един от най-големите разходи при добив на Bitcoin, а според изпълнителния директор на Layer1 Александър Лийгъл „най-евтината електроенергия в света е в Западен Тексас в момента".

Електричеството е евтино и изобилно в региона, благодарение на комбинация от дерегулация на пазара, пренасищане на природен газ, произведен чрез фракинг, и едновременното вливане на големи инвестиции и субсидии за възобновяема енергия от щатското правителство. Лийгъл казва, че силата на съоръжението Layer1 е предимно от източници на вятър, с „някакъв компонент на природен газ“.

Но Западен Тексас също има голям недостатък: топлината. Живакът редовно превишава 100 градуса по Фаренхайт (37 градуса по целзий) през почти половината година около Мидланд, а за да извлечете максимума от минното оборудване, трябва да го поддържате хладно. Това мотивира някои минни операции да търсят места в студен климат като Исландия. (Конкурентът на Layer1 Bitmain изгради новото си съоръжение за добив в значително по-хладната част на Тексас, близо до Остин).

Layer1 има трик, за да се справи с топлината. Повечето минни съоръжения представляват нещо, което Лийгъл нарича „кутия за обувки“ – дълга кутия с въздушно охлаждане с вентилатор в единия край. Но оборудването на Layer1, което компанията проектира сама, добива Bitcoin, докато е потопено в охлаждаща течност на маслена основа. Това съществено изолира оборудването от външната температура, удължава живота му и дори позволява стартиране на хардуера при по-големи настройки на мощността.

Течното охлаждане позволява на Layer1 да получи достъпна енергия независимо от времето, а Лийгъл казва, че това е от решаващо значение за конкуренцията. Новите чипове за добив на Bitcoin, известни като ASIC, принуждават миньорите да правят скъпи ъпгрейди, за да останат конкурентоспособни. Но това се променя, казва Лийгъл, и „конкурентното предимство на бъдещето е [понижаване] на оперативните разходи“. По-ниските разходи, особено по-евтината електроенергия, правят пускането на определен елемент от минния хардуер по-изгоден във времето.

Разбира се, дългосрочната стойност на инвестиция в добив на Bitcoin винаги ще зависи от цената на прословутата променлива криптовалута. Но изграждането на минно съоръжение сега идва с друг Х-фактор. 

Само за под три месеца Bitcoin ще изпита това, което е известно като „разполовяване“ – намаление на възнаграждението, разпределено на миньорите, което се случва приблизително на всеки три години. Този път наградата за всеки блок ще намалее от 12.5 на 6.25 Bitcoin.

Структурата на Bitcoin трябва да принуди по-старите и "жадни" минни машини да се откачат от мрежата, тъй като наградите намаляват, оставяйки по-голям дял на миньорите, които остават. 

Има и спекулации, че "разполовяването", намалявайки количеството на нови Bitcoin, може да повиши цената на всеки един в долари. Тогава технологията и евтината електроенергия на Layer1 могат да превърнат "разполовяването" в предимство, стига стартъпът да остане по-ефективен от конкурентните миньори.

"Изобщо не ни пука за разполовяването", казва Лийгъл. "Просто ни е грижа да победим конкурентите си."Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: добив | цена | мини | Bitcoin | криптовалута

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини