Венеция въвежда входна такса за туристи от юли 2020 г.

Таксата ще важи само за туристи, които нямат нощувка в града

21:40 25.10.2019
От следващото лято Венеция ще започне да таксува туристите, идващи за ден, за влизане в историческия център. Таксите ще достигнат 10 евро за пиковия сезон.

Общинският съвет в четвъртък одобри плановете за въвеждане на „contributo di accesso“ (такса за достъп) от 1 юли 2020 г.

Таксата, която ще важи само за туристите, които нямат планирана нощувка в града, е определена на 3 евро стандартна ставка, като се увеличава на 6 евро в по-натоварените дни и 8 евро на най-натоварените.

От 2021 г. цените ще се повишат до 6 евро стандартна ставка и 8-10 евро в пиковите дни, въпреки че посетителите ще получат отстъпка в извън пиковия сезон до 3 евро.

Междувременно круизните кораби и други кораби, които довеждат туристи за един ден по море, ще плащат фиксирана ставка от 5 евро на човек на ден през 2020 г., като на следващата година тя се покачва до 7 евро.

Планът за таксуване на 12-те милиона туристи, които посещават Венеция всяка година, бе обявен за първи път през декември 2018 г., като служителите са изчислили, че това може да донесе допълнителни 50 милиона евро годишно.

Тези, които живеят, работят или учат във Венеция, няма да трябва да плащат, казва съветът. Нито туристите, които имат нощувки, защото те вече плащат „туристическа такса“, събирана при тяхното настаняване.

Новата такса едва ли ще накара някой да отмени пътуването си, тъй като сумите са ниски, но съветът казва, че ще осигури допълнителни средства, за да помогне за заплащане на поддръжка и сигурност в центъра на града.

Съветът планира да инсталира мрежа от машини за билети във Венеция и околните острови, където пътуващите за деня могат да закупят вход, с глоби от няколкостотин евро, заплашващи всеки, който не успее да плати.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | туристи | такса | Венеция | вход

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ