Все повече пенсионери в ЕС продължават да работят

България се намира в първата половина на таблицата по отношение на работещите на възраст между 65 и 74 години

Снимка: Pixabay
16:33 11.11.2019
Равнището на заетост на хората между 55 и 64 години в ЕС през 2018 г. е било по-високо от общата средна заетост в Евросъюза, посочва в публикуван днес доклад Евростат. Миналата година равнището на работещите мъже в предпенсионна възраст е било 65%, а на жените - 52% спрямо средно за мъжете 60%, а за жените - 48%.


Между 2003 и 2018 г. равнището на заетост в тази възрастова група се е увеличило във всички страни от блока с изключение на Гърция. В България и Словения увеличението е двойно в този период, а в Словакия - 2.2 пъти, посочва Евростат.

През 2018 г. равнището на заетост сред хората на възраст 55 до 64 години е било над 70% в Швеция, Германия и Дания, а в седем страни е под 50%. В България показателят е бил над 60% при средна стойност за ЕС - 59%.

Един от начините да се повиши финансовата стабилност на старини е да се работи по-дълго. Възрастните хора, които отлагат пенсионирането си, печелят повече пари, трупат допълнителни пенсионни права и евентуално могат да спестят повече или да насочат средства към частни пенсионни планове, посочва Евростат.

Все по-голям дял от населението на ЕС на възраст между 65 и 74 години продължава да работи. През 2018 г. над една четвърт (26%) от тази възрастова група в Естония работи. В Румъния, Литва, Португалия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Латвия над 15% от хората на възраст 65-74 години са работили миналата година.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | статистика | евростат | хора | възраст

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини