За 6 дни бяха изтрити $6 трилиона от световните фондови пазари

Акциите на Wall Street спаднаха с 4.4% в четвъртък, което беше най-големият спад от август 2011 г.

Снимка: pixabay

Фондовите пазари потъват заради разбитите надежди на инвеститорите, че епидемията от коронавируса ще приключи до няколко месеца и икономиката бързо ще се възстанови. С увеличаващия се брой на заразените растат и загубите за световните пазари, пише CNBC. За последните 6 дни от капитализацията на всички борси по света са изтрити 6 трлн. долара. За този период са изтрити около 4 трлн. долара само от американския фондов пазар.

Американските борсови индекси Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq претърпяха корекция, която ги изпрати с над 10% надолу спрямо последното им покачване. S&P 500 падна с 10.8%, като отчете най-лошата си седмица от финансовата криза насам.

Световният индекс MSCI, който проследява почти 50 страни, се понижи с над 1% след отварянето на европейския пазар днес и почти 10% за седмицата - най-лошият резултат от октомври 2008 г. Акциите на Wall Street поевтиняха с 4.4% в четвъртък, което беше най-големият спад от август 2011 г. Те загубиха 12%, откакто удариха рекордно високо ниво само преди девет дни.

Индексът на волатилността VIX, често наричан „индексът на страха“, скочи до 39.16 - най-високата точка за последните близо две години, и доста извън обичайните си стойности - между 11 и 20 пункта през последните месеци.

Разпространяващият се COVID-19, който е заразил повече от 83 000 в около 50 страни по целия свят, нанесе съкрушителен удар на пазарите. Компании като Microsoft, Apple, Nike, United Airlines и Mastercard усещат силното влияние му върху приходите си.

„Най-голямото ни притеснение е хората да не започнат да се ограничават в покупките си – засега потребителските разходи крепят глобалната икономиката, тъй като компенсират разочароващите корпоративни разходи“, пише Силвърблат.

От Bank of America очакват през 2020 г. да бъде отчетен най-слабият глобален икономически растеж от финансовата криза през 2009 г. насам. Прогнозите са ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в световен мащаб да се забави до 2.8% през тази година, което ще бъде първият резултат под 3% след глобалната рецесия.

Анализаторите очакват Федералният резерв да намали лихвените проценти след март, а другите големи централни банки ще последват примера му, за да стимулират икономиките си и да избегнат глобална рецесия.

Прекъсванията на международните вериги за пътувания и доставки, закриването на училища и отмяната на големи събития също са сред предизвикателствата за световна икономика.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | глобална икономика | Bank of America | Wall Street | растеж | фондов пазар | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини