Ресторантьорите очакват да съкратят 200 хил. човека до края на март

Според Сдружението на заведенията няма как да се преструктурира бизнесът за няколко дни

Снимка: Economic.bg/Архив
16:06 17.03.2020

Между 50 и 200 000 служители в ресторанти, заведения и хотели ще бъдат освободени до края на март като резултат от наложените карантинни мерки заради COVID-19, прогнозират от Сдружението на заведенията.

Загубите, които отчита всяка фирма от началото на кризата са около 2000 лв. на ден, според проучване на Българската стопанска камара (БСК). "За да оцелеят и запазят своите служители, някои заведения и ресторанти се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки, но дори и това не е решение", казва Емил Коларов от Сдружението на заведенията пред БНР.

„Защото не може три години наред да си работил по една схема и в един момент за 2 дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си, да започнеш да продаваш храна за вкъщи и хората да те научат и да купуват от теб. Има, разбира се, такива обекти, за които такава възможност няма, като увеселителните заведения, нощни заведения, барове, барчета, кафенца и т.н. Те затварят на 100%. Така служителите или работниците се оказват в отпуск или дори вече са освободени“, каза той.

Според Коларов предложението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на служителите, които са част от фирми, пряко засегнати от вируса, не работи. „Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи, е точно 60%. Т.е. той ще получи същото обезщетение, което ще получи и в момента. Разликата е, че оставайки назначени при нас, ние най-вероятно ще трябва да поемем и техните осигуровки“, обясни той.

Припомняме, че по време на едно от извънредните заседания на Министерския съвет вчера, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че ще предложи изменения в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), за да изгради механизъм, по който юридическите лица, изправени пред избора дали да освободя служителите си заради COVID-19 и държавните мерки срещу разпространението на коронавируса, да получат подкрепа.

Горанов обясни, че тази мярка е краткосрочна и ще бъде в сила три месеца, поне първоначално. Фирмите ще могат да кандидатстват в Агенцията по заетостта и да получат 60% от разходите за фонд „Заплата“ във фирмите в момента.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мерки | заведения | загуби | решения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини