Данъчните измами в България са най-много

Сивата икономика у нас достига 32.3%, докато средният показател за ЕС е 19%

България се нарежда на първо място в Европейския съюз (ЕС) по най-много данъчни измами, съобщава румънският вестник "Путеря". Данните са от проучване на на проф. Фридрих Шнайдер от университета в Линц.

Резултатите показват, че сивата икономика в България достига до 32.3% от брутния вътрешен продукт (БВП), което поставя страната ни на първо място в класацията. Средно за ЕС този показател е 19% или общо 2 трлн. евро годишно.

На второ място в класацията се нарежда Румъния като сивата икономика на страната е 23.3% от БВП на страната. Изданието посочва, че в Румъния това явление продължава да се развива, но властите не познават добре истинските размери на финансовите измами.

Трето място в класацията заема Литва с 29% сива икономика.

Европейската комисия публикува днес данните за сивата икономика, като поясни, че са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: сива икономика | Бундесбанк