"Лукойл": Уволненията в митниците са разчистване на сметки

Компанията обвини директно шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, че заплашва със саморазправа директора на "Лукойл Нефтохим Бургас"

"Лукойл" се оплака на финансовия министър Калин Христов, че директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов си е позволил да заплашва със саморазправа директора на компанията. Обвиненията идват два дни, след като директорът на Митница Бругас Валери Стефанов, заместникът му Кирил Динев и началникът на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев бяха уволнени, защото "са създавали условия за манипулиране на данни и за извеждане на акцизни стоки без контрол в данъчния склад - Нефтопристанище Росенец на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД".

В писмо до медиите пресцентъра на компанията обяснява, че Танов се опитва да накърни името на компанията, въпреки че уволненията са "разчистване на сметки между служители на агенцията". В съобщението на "Лукойл" се казва още, че шефът на митниците Ваньо Танов си е позволил да заплашва със саморазправа директора на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Ето го пълния текст на прессъобщението:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с широко разпространеното от Агенция "Митници" прессъобщение за дисциплинарни производства срещу митнически служители в митница - Бургас, в което за пореден път се прави опит да се накърни името на компанията "Лукойл", с внушения, че от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД незаконно са източвани огромни количества горива, пресслужбата на "Лукойл България" ЕООД е упълномощена да съобщи следното.

На 08.04.2013 г. поради преминаване към нова система на разплащане със своите клиенти "Лукойл Нефтохим Бургас" АД напълно в своите права съгласно Закона за измерванията се възползва от законното си право да направи проверка на измервателни системи. Компанията се обръща към компетентното митническо учреждение - митница - Бургас, с искане за целите на метрологичната проверка митническите служители да демонтират част от пломбите, което по никакъв начин не променя верността на техните показатели. Два дни по-късно, преди приключване процедурата по метрологичната проверката, служители на митници - Бургас, отново поставят митнически пломби на измервателните устройства и така се преустановява възможността за провеждане на проверката.

На 11.04.2013 г. "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е получила писмо за съответствие от Агенция "Митници", с което се удостоверява, че "Лукойл Нефтохим" е изпълнило напълно и своевременно новите изисквания на Закона за акцизите и данъчните складове съгласно Наредба №3 от 19.02.2010 г.

С вчерашното си съобщение, което по същество представлява чисто вътрешномитнически проблем и разчистване на сметки между служители на агенцията, отново се прави опит да се създаде пред обществеността усещането, че в "Лукойл" има нещо непрозрачно и се извършват незаконни действия. Както обикновено, за авторите на този текст е безразлично, че се правят внушения, целящи да засегнат доброто име на компанията и накърнят нейния авторитет в българското общество. Вместо да признаят факта, че огромните средства, вложени в така наречената прецизна техника, не дават необходимия резултат и че въпреки милионите, вложени от държавата и още повечето милиони, вложени от "Лукойл", Агенция "Митници" и нейните служители са безпомощни да се възползват от тази прескъпа техника. Ръководителят на Агенция "Митници" в България продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България, като използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компания без всякакви основания.

Нещо повече, в личен и надлежно регистриран разговор с ръководителя на "Лукойл Нефтохим Бургас" лицето Танов си позволява да обвинява компанията в нарушения на нормативните актове и закони на Република България, некоректно отношение към Агенция "Митници" и себе си самия, както и да заплашва компанията със саморазправа.

За обществото ще остане тайна, че само 24 часа по-късно Агенция "Митници" заявява, че "засега" не вижда основание за отнемане на лиценза на Нефтопристанище Росенец и че става дума за нарушения на митнически служители, а не на такива на компания "Лукойл". Очевидно за ръководителя на Агенция "Митници" заглавия в пресата като "От "Лукойл" се точи гориво" представляват рутинна част от упражнението му да злепоставя при всяка възможност името на компанията, да създава напрежение между нея и българското общество и да нагнетява мрачни краски около образа на компанията.

За действията на г-н Танов и за заплахите, отправени без никакъв, дори и формален повод, върху ръководството на компанията, "Лукойл" е сигнализирала министъра на финансите в България.


Пресслужба

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: митници | Лукойл Нефтохим | уволнения | Лукойл | цели

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини