Потребителското доверие расте през януари

Населението очаква благоприятни промени във финансовото състояние

14:57 04.02.2013

Потребителското доверие в България през януари се повишава, сочат данните наблюдението на потребителите, което се провежда от Националния статистически институт (НСИ). През януари 2013 г. общият показател на доверие на потребителите нараства с 2.3 пункта спрямо равнището си от октомври 2012 г. От НСИ обясняват тази тенденция с повишено на доверието сред градското население. При населението в селата равнището на показателя остава без промяна.

Подобрява се общата оценка на потребителите за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната. Подобряват се очакванията на градското население за икономика през следващите 12 месеца - показателят се повишава с 4.7 пункта. По-благоприятни в сравнение с октомври 2012 г. са оценките и очакванията на потребителите относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Потребителите продължават да считат, че през последната година потребителските цени са се повишили. По отношение на безработицата в страната през следващите 12 месеца прогнозите се изместват към запазване или незначително намаление.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване, но очакванията им са за известно подобрение на икономическите условия за спестяване през следващата година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | финанси | спестявания | потребителско доверие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини