Рейтингът на Франсоа Оланд се срина

Французите вече са изправени пред политическа криза, която подкопава малкото останало доверие към политиците

11:20 05.04.2013

Международното медийно разследване за офшорните данъчни оазиси не можеше да дойде в по-лошо време за френския президент Франсоа Оланд, съобщава Financial Times. Новите разкрития се появиха само два дни, след като неговият бивш министър по въпросите на бюджета Жером Каюзак призна, че е имал банкови сметки в Швейцария и Сингапур, за да избегне плащането на данъци.

В списъка с над 100 френски данъкоплатци, чиито имена се появиха в т.нар. документи „Офшорлийкс”, е Жан-Жак Ожие – издател-милионер и защитник на правата на гейовете, който през миналата година беше ковчежник на предизборната кампания на Оланд. Ожие има акции в две компании, базирани на Каймановите острови.

Новите разкрития са пореден удар по имиджа на френския президент социалист, който вече е с рекордно нисък рейтинг на одобрение, отбелязва изданието. Той се срина до 27%, което е едно от най-ниските нива в историята на Елисейския дворец.

Според изданието "французите вече са изправени пред политическа криза, която подкопава малкото останало доверие към политиците". Това може само да радва лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, която все повече се приближава към своята цел да се ликвидира мажоритарния избирателен закон, който е причина за неучастието на НФ в Националното събрание.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рейтинг | Франция | Франсоа Оланд

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини