„Росатом” кандидат за строеж на АЕЦ във Финландия

Финландците проявяват интерес към реактор модел AES-2006, който е с мощност от 1200 MW

Ръководителите на третия по големина ядрен оператор във Финландия – Fennovoima, поканиха руската енергийна компания „Росатом” на директни преговори за изграждане на ядрена централа, предаде Reuters. Очаква се преговорите между двете официални страни да стартират веднага.

Финландците проявяват интерес към реактор модел AES-2006, който е с мощност от 1200 MW. Към момента „Росатом” е получил поръчки за изграждане на 19 подобни реактора извън Русия. В допълнение компанията изгражда нови 8 реактора в Русия.

Ако руската компания бъде избрана, реакторът ще трябва да се обнови, за да отговори на всичките нови изисквания за ядрена безопасност на Финландия.

Fennovoima е проучвала възможности за доставка на подобни реактори с мощност в диапазона 1000-1300 MW и от френската компания AREVA, френско-японската AREVA-Mitsubishi и японската Toshiba. Проучването е приключило в края на март 2013 г. Изборът ще стане ясен до края на календарната година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ | НАП-Бургас