САЩ трябва да премахнат хартиения долар

Според проучване това ще акумулира нетни ползи в размер на 4.4 млрд. долара за период от 30 години

07:13 29.11.2012

Банкнотата от 1 долара трябва да бъде заменена с монета, за да може правителството на САЩ да спести пари, пише MarketWatch. Подобна стъпка обаче може да не се хареса на американците, които са свикнали да използват хартиените пари.

Решението е приветствано от Компаниите за добив и преработка на метали, както и производителите на машини за продажба на цигари, кафе и безалкохолни напитки.

„Вярваме, че правителството ще има финансова изгода, ако извърши замяната", казва Лорелей Джеймс, директор на непартийната правителствена агенция за отчетност (GAO).

Други бизнеси обаче, сред които компанията, произвеждаща хартията за американските банкноти - Crane & Co., се противопоставят на подобно решение.

И двете страни разполагат с подкрепа в щатския конгрес.

Положителният ефект от замяната ще се усети едва след много години. По изчисления на  GAO замяната на еднодоларовите банкноти с монети, които имат трайност с десетилетия по-голяма от тази на хартиените пари, може да акумулира нетни ползи в размер на 4.4 млрд. долара за период от 30 години. Това се равнява на около 147 млн. долара годишно - капка в морето, което представлява фискалната кошница на САЩ.

„Разбираме, че предложението за замяна на еднодоларовата банкнота с монета е противоречиво", казва Джеймс. „Всъщност хората са доста отрицателно настроени към идеята за монета от 1 долар".

По изчисления на министерството за едно десетилетие биха били необходими около 1,4 млрд. монети от по един долар.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банкнота | монета | 1 долар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини