Стигнаха до решение по казуса с полиетиленовите торбички

Торбичките за многократна употреба няма да се облагат с таксата от 35 ст.

10:44 29.09.2012

Производители и управляващи стигнаха до консенсус по казуса с потребителската такса за полиетиленовите торбички. Както е известно, от понеделник трябва да влезе в сила нова продуктова такса от 35 ст., която ще вдигне цената на пликчетата - от 50 стотинки до един лев.

Торбичките за продължително ползване обаче няма да се облагат от екотаксата. Решението бе взето на среща с  министъра на финансите Симеон Дянков, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, представители на фирми-производители на торбички и представители на Асоциация „Полимери”.

Идеята беше обсъдена от страните още преди няколко дни. Днес бе решено и точното определение на понятието „торбичка за многократна употреба”.  Това са торби с размери 39 на 49 см. и с голяма дебелина.

“Търсехме да стимулираме употребата на торби, които да се използват продължително. Това е добър компромис. След прилагане на наредбата, ще обсъдим проблеми, ако се срещнат, и ще намерим съответните решения”,коментира след срещата министър Нона Караджова.

Предвидено е в случаи, в които крайните разпространители – магазините и търговските вериги - си позволят да закупят и предложат на клиентите торба, за която не е платена такса, да плащат глоба от 3 хиляди лева до 10 хиляди лева.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че и представители на производителите, и експерти са съгласни, че това помага на природата.

Ще има и горещ телефон към Министерство на околната среда и водите, на който да се подават сигнали от производителите както за нерегламентиран внос, така и за нерегламентирано производство в България.

 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Симеон Дянков | производители | екотакса

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини