Двоен астероид ще мине тази нощ край Земята

Максималното сближаване на астероида със Земята ще бъде тази вечер в 21.59 часа българско време

Двоен астероид се очаква да прелети тази нощ близо до Земята. Астероидът 1998 QE2 има спътник с диаметър около 600 метра, предупредиха специалистите от американската обсерватория  в Голдстоун. Максималното сближаване на астероида със Земята ще бъде тази вечер в 21.59 часа българско време. От НАСА съобщават, че няма опасност за жителите на планетата ни, тъй като космическият камък ще премине на 5.8 млн. км от Земята.

„Астероидът е 1998 QE2 е изключителен по рода си  и ние очакваме да получим снимки с висока резолюция, за да разкрием уникалните особености на неговата повърхност. Когато той се приближи, ще получим възможност да изучим точните му размери, форма, параметри и въртене”, каза астрономът от НАСА Ланс Бенър.

Астероидът представлява  голям интерес за учените, тъй като се отличава с внушителни размери- диаметърът му е около 2.7 км, което 9 пъти повече от круизния кораб Queen Elizabeth 2. 1998 QE2 е открит през август 1988 г. от астрономите на Масачузетския технологичен институт. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НАСА | Националната здравна информационна система | механизъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини