ЕС се споразумя за формиране на Единен банков съюз

"Направен е пробив в механизма за вземане на решения в банковата сфера", заяви на акаунта си в Туитър еврокомисарят по финансовите въпроси Мишел Барние

18:23 20.03.2014

Европейският парламент и държавите-членки на Евросъюза постигнаха споразумение за създаване на Банков съюз след маратонски преговори."Т ази сутрин след 16-часови преговори беше постигнато споразумение", се казва в комюнике на парламентарната група на Европейската народна партия.

"Направен е пробив в механизма за вземане на решения в банковата сфера", заяви на акаунта си в Туитър еврокомисарят по финансовите въпроси Мишел Барние. Той изрази задоволство от тази "голяма крачка напред в разкъсването на връзката между банковата криза и суверенната криза".

"Това е огромен успех", добави в същия дух на пресконференция председателят на ЕП Мартин Шулц. Това политическо споразумение води до нормалната ликвидация на банките в еврозоната и има за цел да прехвърли финансова тежест от данъкоплатците върху банковия сектор".

Според това постиганото споразумение банковият фонд (за спасяване на закъсали финансови институции от еврозоната) в размер на 55 млрд. евро ще бъде формиран от облагането със специален данък на банките в рамките на следващите осем години, а не както първоначално се предполагаше за срок от 10 години.

В проектоспоразумението също така се говори за възможност страните-членки да предоставят 40% от полагащите им се средства в банковия спасителен фонд още през първата година на неговото формиране.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | банки | Мишел Барние | банков съюз

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини