ЕС замрази авоарите на Янукович и още 17 украинци

Еврокомисията обаче не посмя да им спре визите и не бърза да прилага санкции срещу Москва

Европейският съюз (EС) съобщи, че замразява авоарите на сваления украински президент Виктор Янукович, който избяга от Киев миналия месец. Става дума и за още 17 души в списъка с имената, публикуван тази сутрин в Официалния вестник на ЕС преди началото на извънредната среща на върха на ЕС-28 за кризата в Украйна.

С това ЕС конкретизира решение от 20 февруари на европейските външни министри за прилагане на "насочени санкции" срещу "отговорните за погазването на правата на човека, насилието и употребата на прекомерна сила" след сблъсъците, взели 95 жертви в Киев. На първо време санкциите се свеждат до замразяване на авоарите на украинските представители. Но няма да включват и отказ на визи за достъп до ЕС, както се предвиждаше първоначално.

Всички тези лица са заподозрени в злоупотреби с украински държавни средства. Според американската агенция Associated Press (AP) в списъка на лицата, които са обект на санкциите, фигурират най-близките сътрудници на Янукович, включително бившият вътрешен министър, министърът на правосъдието, главният прокурор, ръководителят на службите за сигурност и синът на експрезидента Александър. В списъка присъстват също бившият премиер Микола Азаров и неговият син, които избягаха в Австрия след оставката на министър-председателя.

Лидерите на ЕС се събират на извънредна среща по-късно днес в Брюксел, на която се очаква да обмислят възможни действия срещу Русия заради действията й по отношение на кризата в Украйна. "За първи път от много години в Европа имаме усещането за реална заплаха за нашата стабилност и дори за мира на този континент", заяви пред журналисти председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Той и колегите му обаче не посмяха да държат по-твърд тон и да приемат по-строги политически санкции, тъй като Лондон, Париж и Мадрид ги е страх от свиване на милиардните руски инвестиции в техните ценни книжа и недвижими имоти. 

Първа обаче действа Швейцария, която замрази още на 28 февруари авоарите на Янукович и на още 19 фигури от бившия режим в Киев, припомня агенция France Presse (AFP). Ключовата фигура в списъка бе синът на сваления държавен глава Александър Янукович, чието състояние се изчислява на над 500 млн. долара и който притежава в Швейцария фирма, търгуваща с украински въглища от Донецкия басейн.

 

 Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: AP, AFP

Етикети: ЕС | Украйна | санкции | Тайван | мобилна реклама

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини