Европейски лидер при бързите кредити идва в България

Отличителен белег на компанията е липсата на наказтелни такси и лихви в случай на пропуснати вноски

Британската финнасова група Provident Financial влиза на българския пазар. Компанията, специализирана в малки потребителски кредити, е част от International Personal Finance (IPF), която пък се търгува на Лондонската фондова борса и е част от индекса FTSE.

Управлението на IPF в България ще се извършва от екипи в Румъния и Чехия, където компанията също оперира. Освен там, Provident Financial има дейност и в Полша, Словакия, Унгария и Мексико. Дружеството планира експанзия през 2013 г. освен у нас, и в Литва, а общата инвестиция в двете страни се оценява на 5 млн. паунда (около 6 млн. евро).

Най-големият бизнес на компанията е заеми по домовете, като диапазонът за България ще е между 200 и 2500 лева, а отпускането се случва за по-малко от 48 часа. Основата на бизнес модела на компанията са финансовите консултанти, които получават 85% от възнаграждението си при събирането на вноските по кредитите. Именно личните отношения с клиента са в основата на модела на Provident Financial.

Компанията е известна с прозрачните си условия и такси, които са компенсирани с по-високи лихви в диапазона на 22% и 37%. Кредитите на компанията се изплащат в период от 27 до 60 седмици. Отличителен белег на компанията обаче е лиспата на наказателни такси и лихви в случай на пропуснати вноски. Подобна практика се аргументира с факта, че неизплащането на вноска и съответна наказателна такса би натоварила допълнително кредитополучателя.

Именно доверието е в основата на успеха на компанията в Чехия и редица други европейски страни. "Допълнителното задлъжняване на клиентите заради просрочени вноски е неработеща праткика и затова сме я отхвърлили. Когато клиентът закъснее, ние предоговаряме плащането и се съобразяваме с моментното му състояние", казва Влад Сандру, ръководител корпоративни комуникации в Provident Financial, Букурещ.

От компанията допълват за Economic.bg, че няма да се съобразяват с кредитния регистър и отпускането на заеми е строго индивидуално решение.

Амбициите на дружеството са да стане номер 1 на пазара за бързи кредити у нас, където има регистрирани над 150 такива компании. "И конкурентите ни се радват, че стъпваме на пазара, защото ще зададем критерии и нови стандарти на работа. Най-важното е изграждането на доверие между нас и клиентите, а именно то е ключ към успеха на Provident Financial", допълва Давид Ванек, ръководител на проекта за България.

Официалното представяне на компанията за България е на 11 септември, въпреки че дружеството вече оперира у нас.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ