Лагард отново разкритикува бюджетните съркащения в САЩ

„Бюджетните процедури в страната изглеждат абсолютно неподходящи, защото засягат разходи в сфери, които са абсолютно задължителни за поддържането на средносрочния и дългосрочен растеж" отбеляза ръководителят на МВФ

Ръководителят на Международния Валутен Фонд Кристин Лагард заяви в понеделник пред икономическа конференция, че "американските бюджетни съкращения са неподходяща мярка, която ще тежи на бъдещия растеж" и призова Вашингтон да представи правдоподобни фискални планове, съобщава Reuters.

„Бюджетните процедури, които сега действат в САЩ, изглеждат абсолютно неподходящи, защото засягат разходи в сфери, които са абсолютно задължителни за поддържането на средносрочния и дългосрочен растеж" отбеляза Лагард.

Наскоро МВФ излезе с остър годишен доклад срещу бюджетните съкращения в САЩ, квалифицирайки ги като „грешно разчетени". Тогава МВФ заяви, че растежът там би бил 3.65% вместо 1.9%, ако не са били съкращенията.

Междувременно фондът призова и Токио да представи обновени планове за съкращаване на дълга си. Япония вече обеща да намали наполовина външния си дълг до 2016, като през август ще обясни как възнамерява да направи това в шестмесечния си доклад.

САЩ започнаха съкращения на федералния бюджет, станали известни като секвестиране (Sequester), след като през март републиканци и демократи не успяха да постигнат съгласие в Конгреса по фискалната политика.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | МВФ | Кристин Лагард

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини