Непоканеният в Китай бизнес атакува президента Плевнелиев

БСК, БТПП и АИК намекват, че държавният глава урежда сделки само на бившите си колеги от КРИБ

Безпрецедентен за управлението на президента Росен Плевнелиев натиск от страна на бизнес организациите е оказан днес. Агенция Икономика получи писмото на председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, на Българската търговско-промишлената палата (БТПП) – Цветан Симеонов и на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев.

В посланието си от трите работодателски организации директно намекват, че държавният глава е заподозрян в наличие на конфликт на интереси:  предпочитал да кани за бизнес с Китай (и по принцип) работил основно с конкурентната Конфедерация на работодателите и индустриалците (КРИБ). Известно е, че в качеството си на топмениджър в „Линдер България” Плевенелиев е бил в ръководството на КРИБ, оглавявана доскоро от близкия до него бизнесмен Иво Прокопиев , чието място в момента заема собственикът на „Софарма” Огнян Донев.

„Във връзка с приключилото Ви посещение в Китай изразяваме своята дълбока загриженост относно неясния и необоснован начин на излъчване на участници в бизнес делегации в чужбина по критерии, различни от установената практика за покана и включване в тях на представители на всички национално представителни организации на работодателите. Подобен подход не работи в полза на икономиката на страната и неглижира нашите усилия за формиране на добри условия за правене на бизнес и потенциално развитие на други пазари, за сметка на персонални дискриминационни предпочитания”, възмущават се от БСК, БТПП и АИК.

Според топмениджърите президентът още откакто е заемал пост в кабинета „Борисов” ги е неглижирал: „Оособено притеснително е, че проявата на крайни предпочитания към определена организация не е еднократен акт, а е целенасочена дългогодишна политика, упражнявана от Вас още в качеството Ви на министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2009-2011 г.”.  „По време на министерски Ви мандат Вие нито веднъж не се срещнахте с друга национално представителна организация на работодателите, освен с КРИБ, с чиято протекция стартира политическата Ви кариера. Нещо повече, налице е фаворитизиране на една организация, от каквото поведение сте декларирали, че сте се еманципирали”, продължават с атаката си от недоволните бизнес организации.

Припомняме, че през управленския мандат на предходното правителство за участие в т.нар. „годишни срещи на изпълнителната власт с бизнеса“ бяха канени представители само на една организация, станала популярна в последно време и с политическите си декларации, недопринасящи за развитието на икономиката”, категорични са от  Обидените от Плевнелиев организации твърдят, че в хода на кандидатпрезидентската си кампания бил заявил пред АИКБ, БСК и БТПП, че „президентската институция ще бъде трамплин, за да може икономиката да се развива“. „Нищо от обещаното не бе изпълнено. В средата на президентския си мандат можете да отчетете няколко протоколни срещи с национално представителните работодателските организации, липса на реакция по въпроси, за които сте сезиран от тях, и неизпълнение на обещания, дадени пред тях преди избирането Ви за Президент”, категорични са оттам.

Агенция Икономика предлага да видите цялото писмо на работодателите:Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | Росен Плевнелиев | БТПП | БСК | Титан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини