Пловдив ще се сдобие с 3D планетариум

Съоръжението ще бъде разположено в Природонаучния музей

Местната администрация в Пловдив планира да строи уникален за България 3D планетариум. Съоръжението ще бъде разположено в Природонаучния музей в града. Предложението е на шефа на музея Огнян Тодоров, съобщи "Дарик".

"Това ще бъде купол от фибростъкло, към който ще бъдат насочени 3D прожектори, които ще пускат специални програми, свързани с планетите", коментира Тодоров. По думите му в целия свят има само два 3D планетариума, които се намират в Съединените американски щати и в Италия.

"Вече имаме оферта от една от двете фирми в света, които произвеждат такива съоръжения и тя е на стойност около 300 хил. лв.", поясни още Огнян Тодоров. Той обясни, че планетариумът ще бъде изработен на друго място, а в музея само ще бъде монтиран.

По думите на директорът на Природонаучния музей в Пловдив преди да се пристъпи към конкретни действия в тази посока, трябва да се приключи текущия ремонт в музея. През тази година бяха отпуснати 150 хил. лева, а през следващата се предвижда да се отпуснат още 100 хил. лв. за довършване на ремонтните дейности.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пловдив | ПАСЕ | ЕНП

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини