Почина Нелсън Мандела

Бившият президент на Южна Африка страдаше от повтарящо се белодробно възпаление

Бившият южноафрикански президент Нелсън Мандела е починал днес, пише Business Insider като се позовава на настоящия президент Джейкъб Зума. 95-годишният Мандела страдаше от повтаряща се белодробна инфекция и по-рано днес Daily Telegraph съобщи, че семейството му и най-близките му се събират около него, за да го изпратят.

"Нашата нация загуби най-великия си син. Това, което правеше Мандела велик е това, което го правеше истински човек", заяви Зума в обръщение към нацията.

Нелсън Мандела влезе за първи път в болница през декември 2012 г. заради белодробна инфекция. На няколко пъти той беше изписван и отново влизаше. През юни обаче здравословното му състояние се влоши рязко.

95-годишният Мандела е първият чернокож президент на Южна Африка и носител на Нобеловата награда за мир за 1993 г. Той е носител на повече от 250 награди, сред които и българския орден „Стара планина" (2009).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: почина | Ляонин

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини