Строителството е на 8-годишно дъно

Индексът на строителната продукция през октомври е намалял до 91.1 пункта, като стойността му е била по-ниска единствено през 2005 г.

Отминаващата 2013 г. е на път да се превърне в най-лошата година за строителството за последните 8 години. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през октомври обемите на строителната продукция намаляват със 7.8% спрямо същия месец на миналата година. Индексът на строителната продукция пък е намалял до 91.1 пункта, като стойността му е била по-ниска единствено през 2005 г.

И през октомври най-много намалява гражданското строителство, в което влизат изгражданите от държавата инфраструктурни обекти. Календарно изгладените данни показват, че на годишна база намалението в обемите спрямо миналата година е с 10.8%. Двуцифрените спадове не са рядкост през тази година, такива имаше през пет от общо десетте месеца досега. През целия период обаче строителството намалява, след като през 2012 г. имаше леко съживяване.

При сградното строителство също има намаление - 5.4% на годишна база. Спадът е около средното ниво за последните три години.

При съпоставка на обемите на месечна база, през октомври се наблюдава леко повишение от 0.5%. Статистиката показва обаче, че увеличението е типично за сезона и такова е имало през същия месец на 2012 г., 2011 г. и 2010 г. При сградното строителство има спад от 0.8%, а при инженерното - ръст от 2.1%.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | Уинстън Чърчил | Олег Петков | Дубровник

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини