Учени откриха останки от неизвестен вид динозавър

Предполага се, че новооткритият динозавър е живял през периода Горна креда преди около 76 млн. години

Останки на странен рогат динозавър бяха намерени от палеонтолози в югозападната част на САЩ, съобщи американското списание Proceedings. Неизвестното досега животно, наречено от учените „Назутоцератопс титузи” (Nasutoceraptops titusi), влиза в групата на цератопсите, които са се хранили с растителност. Най-известният техен представител е трицератопсът (с три рога).

Находката открита от учените е сравнително запазена – черепът на динозавъра е открит почти цял. Той има огромен носов израстък, много дълги два рога, разположени над очите, и масивна кост в основата.

„Извънгабаритната муцуна вероятно няма нищо общо с острото обоняние, тъй като обонятелните рецептори са разположени допълнително към задната част на главата, близо до мозъка и функцията на тази странна черта остава несигурна”, заяви авторът на изследването Скот Симпсън от Университета на Юта в САЩ.

Дължината на животното е около четири метра. Предполага се, че новооткритият динозавър е живял в топлия и дъждовен свят по време на геологическата прародина на Северна Америка през периода Горна креда преди около 76 млн. години.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: blizoo | смс | благодатен огън | страстна седмица | Христос Воскресе

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини