23% годишен ръст в трафика през Дунав мост II

Преминалите тежки камиони са с над една трета повече на годишна база

Снимка: БГНЕС

С 23% по-голям е общият брой преминали превозни средства през мост „Нова Европа” за юли на годишна база. Информационната система на съоръжението е отчела преминаването на 56 хил. превозни средства в двете посоки за месеца, докато този брой е бил 45,5 хил. за юли 2013 г.

Ръстът в трафика е още по-изразителен, що се отнася до тежките камиони с 4 и повече оси и маса над 12 т. - 37%. През седмия месец от годината са преминали над 28,5 хил. превозни средства в тази категория, при 21 хил. година по-рано. Те са и с най-голям дял (51%) в цялото движение. Броят на автомобилите с маса до 3,5 т. нараства от 21 хил. до 22,5 хил. или със 7%, представлявайки 40% от трафика.

Само от началото на този месец до 24 август са преминали 46 608 превозни средства. Техния брой от 1 януари до тази дата е 349 671. За една година до края на юли, вторият мост на р. Дунав между България и Румъния е прекосен от  508 294 превозни средства.

„Тези данни надхвърля заложения в предпроектните проучвания годишен трафик между 450 и 500 хил. превозни средства, при който обектът ще възвърне инвестицията си за период от 15-20г.” коментира за economic.bg Христо Монев - заместник-председател на надзорния съвет на българо-румънската компания „Дунав мост Видин - Калафат” АД. Той подчерта, че въпреки повишения интерес, натоварването е много далеч от капацитета на моста. Според него, обаче, ако темповете се запазят ще има сериозен проблем с довеждащата инфраструктура, както от българска, така и от румънска страна.

Интересен е фактът, че от 10 до 15% повече всеки месец са превозните средства влезли в страната, в сравнение с тези по посока Румъния. Статистиката за юни-юли показва и друга любопитна тенденция. Очаквано българските тежкотоварни превозвачи използват най-често съоръжението (62% от изходящия и 59,5% от входящия трафик), но румънските камиони с маса над 12 т. са едва на четвърта позиция и двете посоки с приблизително 5%. Тройката се допълва от полските (13,7% изходящи и 12,3% входящи) и турските (8,3% изходящи и 6,5% входящи) компании.

От 3 юни тази година, когато преминава първият товарен влак, "Нова Европа" са прекосили 14 товарни композиции с общо 216 вагона.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобили | влакове | трафик | Дунав мост | данни | камиони | Себеш

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини