3% ръст на приходите от международен туризъм

Най-голям ръст се наблюдава на туристите от Израел - с 80% или над 21 хил. души

Снимка: МИЕ

За периода януари-април 2014 г. страната ни е посетена от 1 132 733 чужденци. Българският туризъм отбелязва 4.1% ръст на хората, които са ни посетили с цел ваканция. Приходите за международен туризъм за периода януари-март 2014 г. са 325 300 000 евро или с 3% повече сравнение със същия период на 2013 г. Това заяви зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, цитиран от БГНЕС.

Най-голям ръст се наблюдава на туристите от Израел - с 80% или над 21 хил. души, от Китай - с 37% или 2155 души, Република Корея - с 32%, САЩ - с 21% или над 13 хил. души, Япония - 18%. Ръст се наблюдава и при почти всички ключови пазари, както и огромна диверсификация на гостуващите у нас туристи. Ботев обобщи, че е налице положителна тенденция и страната ни присъства добре на тези пазари. Той отбеляза още, че съотношението цена - качество у нас не е достатъчно конкурентно.

"В момента анализираме как да осигурим достъп у нас на гости от бързоразвиващите се пазари", допълни той. Бранимир Ботев подчерта, че България е взела сериозно място на картата на туризма и това се вижда от високата оценка, която Световната организация на туризма към ООН даде на страната ни.

Зам.-министърът на туризма информира, че пазарът на туризма се измества на Изток, към Азия. "За изминалата година 98 млн. китайци са пътували с цел туризъм, а 7 млн. от тях са посетили Европа. Ще предложим на китайските туристи регионални маршрути - за нас това трябва да е в сътрудничество с Румъния, Сърбия и Македония", обясни той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | Тошиба | Euro NCAP

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини