Държавата и обществото са в дълг към своята армия

Бюджетът за отбрана като процент от БВП на държавата прогресивно намалява, казва президентът Росен Плевнелиев

15:47 05.05.2014

Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Това каза президентът Росен Плевнелиев след церемонията по удостояване с висше военно звание на офицери от Българската армия, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава отбеляза, че през последните няколко години значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана като процент от БВП на държавата прогресивно намалява. Плевнелиев подчерта, че процесът на трансформация не бива да спира. "Той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност", каза Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че модернизацията и хората са двата ключови аспекта, гарантиращи изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията като цяло. "За модернизацията сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата, защото бюджетът на МО такъв, какъвто е, не е достатъчен за мисията, която ние имаме за модернизация на българската армия. Държавата трябва да се фокусира и да отдаде допълнителен ресурс", каза той.

„Аз вярвам, че вие – съвременните български генерали и адмирали, сте достойни продължители на делото на нашите предци – онези български командири и военачалници, които са водили успешно българската войска в битките за национално освобождение и обединение на родината. През тази година отбелязваме стогодишнината от избухването на Първата световна война, 75 години от началото на Втората световна война и 25 години от рухването на Желязната завеса, честваме и 10 години от присъединяването на България към организацията на Северноатлантическия договор. За тези 10 години страната ни се утвърди като надежден и предвидим съюзник в НАТО”, посочи Плевнелиев.

„За това съдим по успешното си представяне в мисиите в Афганистан, Косово, Либия, Босна и Херцеговина, Средиземно море и други, но съдим и по високите оценки, които се дават от висши военни и политически представители на Алианса за нашия принос – на Българската армия, на българската държавност, но и за вашия принос – на българските генерали, офицери, адмирали, където и да е по света във вашата мисия за мир и подкрепа на демократичното и човешко развитие през 21-ви век”, добави президентът Росен Плевнелиев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Росен Плевнелиев | отбрана

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини