GE "спечели" енергийния бизнес на Alstom

Френската държава ще придобие 20% от Alstom

General Electric преодоля последното препятствие пред придобиването на енергийния бизнес на Alstom, пише Bloomberg. Това се случи след като един от акционерите -Bouygues, се съгласи да продаде дял от 20% на френската държава, която постави подобно условие за да подкрепи сделката.

Акционерите на Alstom вече одобриха направеното предложение за 17 млрд. щатски долара. Срещу тази сума GE придобива операциите с газови турбини и създава съвместно дружество за бизнесите с парни турбини, възобновяеми енергийни източници и електропреносни мрежи. От своя страна Alstom ще придобие дейностите на General Electric, свързани със железопътна сигнализация срещу 825 млн. щатски долара.

Постигнатото съгласие се счита като голям успех за изпълнителният директор на GE Джефри Имелт, който трябваше да се справи както с продължителната конкуренция на Siemens (в партньорство с Mitsubishi и Hitachi), така и с първоначалното противопоставяне на френското правителство.

В свое съобщение, ръководството на френската компания заявява, че сделката ще ѝ помогне да заздрави позициите си в производството на влакови и метро композиции, технологии за управлението на железопътния транспорт, както и да изплати дългове. Част от парите ще бъдат изплатени на акционерите, а 2,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в новите съвместни дружества с General Electric.

Френското законодателство позволява държавата да стопира сливания и придобивания на компании, които имат характер на национално значими. През 2005 г. властите приеха указ, който целеше спиране на сделка между PepsiCo и Danone. Условието на Франция за придобиване на дял има за цел да ѝ предостави контрол върху вземането на ключови решения, особено свързани с политиката по персонала. От Bouygues обявиха, че правителството ще заплати акциите на цена не по-ниска от теоретично изгладената от 35 евро за дял.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Франция | бизнес | енергиен | купува | обществен ред | петролен танкер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини