Офшорна зона е най-големият чужд инвеститор в България

302,6 млн. са преките чуждестранни инвестиции до май

Британските Вирджински острови са най-големият чуждестранен инвеститор в България за периода януари - май, показват предварителните данни на Българска народна банка. Компании от офшорната зона са вложили над 110 млн. евро, което е повече от една трета от общата стойност на преките чуждестранни инвестиции.

Следващи в класацията са Нидерландия с 74,5 млн. евро, Австрия с 59 млн. евро и Унгария с 41 млн. евро. Най-голяма отрицателна стойност имат ПЧИ от Франция (-49,4 млн. евро).

Продължава тенденцията на спад в общия размер на преките чуждестранни инвестиции. През май те нарастват с едва 8,6 млн. евро, при 152 млн. за май 2013 г. За първите пет месеца на годината стойността им е 302,6 млн. евро, и на годишна база намаляват с 34%.

Почти 96 млн. от ПЧИ са под формата на реинвестирана печалба, сума надвишаваща с 36 млн. евро миналогодишната.

Ръст, но при ниски стойности се наблюдава при преките инвестиции в чужбина. От началото на година извън България са инвестирани 70,6 млн. евро, което е с 20 млн. евро повече от периода януари - май 2013 г. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиции | капитал | хакерски атаки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини