Половин милион долара за кладенец в Калифорния

Властите въведоха $500 глоба за "пилеене на вода", в опит да се справят с рекордната суша

Снимка: ecowatch.com

Фермер от Калифорния е платил половин милион щатски долара за нов кладенец в имота си. Рекордната суша в най-гъсто населения американски щат повиши търсенето на подпочвени води, а свързаните с това услуги поскъпнаха драстично, пише Bloomberg.

Род Кардела, 66-годишен фермер от щата, се е принудил да инвестира в четвъртия си собствен водоизточник, след като местното правителство съобщи, че няма да е в състояние да осигури необходимите количества вода за земеделците. Той произвежда грозде за най-големия износител на калифорнийско вино - винарната Е&J Gallo. Поради сушата, Кардела не е имал друг избор освен да остави приблизително половината от земята си необработваема тази година, включително полета с лук и памук.

„Ние просто се опитваме да направим каквото е по силите ни за да оцелеем. Не мога да си позволя още кладенци. В тях отива цялата печалба“, коментира фермерът.

Бизнесът с осигуряване на достъп до подпочвени води процъфтява, а поръчките в два от окръзите в Централната долина са нараснали съответно двойно и тройно. Така например, окръг Фресно, където има 5 683 стопанства, е издал 414 разрешителни за сондиране до средата на юли. Ако недостигът продължи, някои специалисти се опасяват, че част от кладенците могат да пресъхнат, оставяйки без никакъв изход производителите.

Калифорния се намира в тригодишен период с изключително малко валежи, което доведе до силно намаляване на ресурса, който мнозина приемат за даденост. Резервоарите в щата са пълни на 45%, а нивото им продължава да се понижава. Положението е критично в 82% от територията на щата. Губернаторът Джери Браун призова жителите доброволно да ограничат потреблението си с 20%. В същото време властите въведоха глоба от 500 долара за „пилеене на вода“.

Щата е основен източник на земеделска продукция в страната. Там се произвеждат половината от плодовете, зеленчуците и ядките, консумирани в САЩ. Това даде основание на Департамента по земеделие да предупреди за риск чувствително покачване на цените на храните, тъй като фермерите са оставили необработваеми половин милион акра, а скъпата вода и ниските добиви ще постави пазара под допълнителен натиск. Някои от земеделците плащат десетократно по-високи сметки за вода, в сравнение с предишни години.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Bloomberg.com

Етикети: глоба | вода | суша | продукция | escape room | макроикономика | UniCredit Bank

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини